понеділок, 22 березня 2010 18:40

Бій Володимира Кличка дивилися у сільському кафе 30 земляків

Автор: фото: REUTERS/Ina Fassbender
  Володимир Кличко здобув 54-ту перемогу у професійній кар’єрі.
Володимир Кличко здобув 54-ту перемогу у професійній кар’єрі.

У селищі Вільшана Городищенського району на Черкащині прізвище Кличко вимовляють із наголосом на першому складі. Кажуть, саме так правильно. Вільшана — батьківщина боксерів Кличків. Звідси родом їхній дід Родіон. Півсела не спало всю ніч на неділю. Дивилися бій 33-річного Володимира Кличка із на шість років молодшим американцем Едді Чемберсом. Володимир захищав звання чемпіона світу в надважкій вазі за двома версіями.

Від Черкас до Вільшаної 80 км. На околиці — хутір Кличкове.

— Заїхав на околицю козак, — розповідає легенду директорка музею "Вільшанська світлиця" 40-річна Людмила Тимошенко. — Заснував хутір. Кликав селитися біля нього. За це його прозвали КлИчком, а хутір — КлИчковим.

Частину експозиції музею присвячено братам-боксерам, зокрема є їхнє родове дерево. Три роки тому в село приїздив Віталій Кличко. На стіні висять його боксерські рукавиці й труси. Директорка показує раритетний стілець. Той проломився, коли на нього сів 110-кілограмовий спортсмен.

Біля школи стоїть камінь із написом, що з цієї землі черпали силу діди Кличка.

— Насправді Родіонова хата була не тут, а за стадіоном, — каже Людмила Тимошенко. — А камінь установлювала районна влада. Скинули його близько біля дороги.

Від удару брила розкололася. Її зацементували, поставили на місце.

На вул. Польовій живе 89-річна Наталя Демченко. Вона мешкала по сусідству із прадідом Кличків — Петром.

— Років зо три тому перед виборами в селі носили якусь агітацію, — згадує. — Принесли й мені котрогось плаката. Дивлюся, а на ньому сусід Петро в трусах. Я тоді ще тими боксерами не інтєрєсовалася. Петро здоровий таким був, а його син Арійон (так називали в селі Родіона. — "ГПУ") — тільки половинка того діда. А що вже добрим Петро був! Ото жарить гречаники надворі, а потім загострить паличку, наколе гречаника й нам, малим, роздає.

Запитую Наталю Романівну прогноз на бій.

Перед виборами принесли котрогось плаката. Дивлюся, а на ньому сусід Петро у трусах

— Вільшанський повинен побити, — каже. — Тільки чогось йому завжди якогось угодованого негра дають. Переживаю.

71-річна Ольга Гуденко, дочка Наталії Демченко, передбачає результат точніше:

— Володя переможе у п"ятому раунді.

Найбільший зал, де в селі дивляться бокс, — у місцевому кафе 36-річної Зої Кожушко. Туди щоразу приходять близько 30 осіб. Кажуть, це нова традиція.

— Якось телевізор поламався, але гості не розійшлися, — згадує власниця закладу. — Викликали місцевого майстра Підгрушного, щоби ремонтував.

На бокс вільшанці сходяться за 2 год. до поєдинку. Розсідаються за двома широкими столами. На стіні — плазмовий телевізор. У кутку зали — камін. Незадовго до бою Зоя Василівна показує на високого чоловіка.

— Нікого не нагадує?

20-річний Віталій Іваненко — далекий родич Кличків, схожий на старшого із братів. 195 см на зріст.

— Який би швидкий не був Чемберс, а проти машини не попреш. У сьомому раунді Володька його положить.

Чоловіки виходять у літній павільйон, грають у настільний теніс. Жінки на братів кажуть "наш" і "не наш". "Наш" — Віталій, який приїздив у село.

Із початком бою в залі тиша. Коли Чемберс піднімає Кличка, хтось кидає репліку про нахабних іноземців. Брати Кожушки — Валерій і Анатолій — хвалять техніку Володимира. Підхоплюються в другому раунді, коли Чемберс похитнувся від удару.

— О, йєс! — чути із залу. Потім зітхають, що не добив. Ближче до кінця поєдинку публіка непокоїться. Мовляв, у Володимира забракне сил.

— Та він нормально себе чухає, — каже хтось.

У останньому, 12-му раунді Володимир б"є лівим боковим у скроню супротивника, і нокаут Чемберса тоне в загальному крику. Анатолій підстрибує. На спроби Чемберса підвестися глядачі сміються:

— Ти диви, оживає.

Потім обговорюють перспективи майбутнього бою проти росіянина Повєткіна.

— Там буде зовсім інша тактика, Повєтка не такий швидкий. Із ним буде легше.

Пісні в залі лунають ще 2 год.

Зараз ви читаєте новину «Бій Володимира Кличка дивилися у сільському кафе 30 земляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі