пʼятниця, 16 липня 2010 05:19

"Без міцної оборони виграти в Іспанії неможливо"

11 липня закінчився футбольний Кубок світу. Уперше переможцем турніру стала збірна Іспанії. Мундіаль проводили в Південній Африці й до цього ще ніколи європейська команда не тріумфувала поза межами свого континенту. Тепер європейці мають 10 перемог, південноамериканці — дев"ять.

Підсумки Кубка світу обговорюємо з колишнім тренером київського "Динамо" та української збірної Володимиром Веремєєвим, 61 рік.

Іспанці почергово виграли чемпіонат Європи та Кубок світу. Які слабкі сторони цієї команди і чи можна її обіграти?

— Тільки в одному випадку. Якщо добре організуєш оборонні дії. У відкритому футболі шансів проти Іспанії не буде в жодної збірної світу. Так працювали з м"ячем хіба що голландці 1970-х та бразильці 1980-х. Слабкі сторони Іспанії? Усе-таки захист. Пуйоль не надто швидкий, що і показав фінал. Інша річ, як довести м"яч до зони оборони збірної Іспанії.

Чим нинішня збірна тренера Вісенте дель Боске відрізняється від Іспанії Луїса Арагонеса — чемпіона Європи-2008?

— Візуально команда дель Боске менше рухається, ніж її попередниця. Можливо, позначився виснажливий сезон "Барселони" — базового клубу збірної.

Чому Іспанія так мало забивала у плей-офф?

— Перше — важко долати насичену оборону. Друге: впевненість самих іспанців. Гол і абсолютна правильна гра по рахунку. Багато пригадаєте шансів відігратися проти Іспанії у команд, які суперничали з чемпіонами у плей-офф?

Прагматичний стиль гри Нідерландів на турнірі вас здивував?

— Ні. Ми не в 1970-ті живемо. Німецький тренер Лев також знав, як грати проти Іспанії, але футболісти його ідеї на полі реалізувати не змогли. Голландці теорію перевели в практику. Інша річ, що функціонально їх не вистачило — спробуйте постійно бігати за м"ячем.

Нідерланди називали командою Снейдера та Роббена. Це плюс чи мінус — мати двох супермайстрів, але бути надто залежними від них?

— Я не поділяю цієї точки зору. Дуже корисно для командного балансу відіграли ван Боммель та Куйт.

Ви говорили, що німці знали, як грати з Іспанією, але на полі цього не показали. Чому?

— Дві причини. Перша: молодим німецьким гравцям — Хедіра, Боатенгу, Езілу — бракувало досвіду. Друга: тренер мав мало часу, щоб підготувати команду до такої гри.

Дунга не залишив гравцям простору для імпровізації

Три європейські топ-збірні виступили невдало. Що перешкодило Англії виправдати статус претендента на "золото"?

— Перше — травма Ріо Фердінанда. Без нього центр захисту не мав стабільного вигляду, хто тільки з Террі не грав. Друга: внутрішні непорозуміння. Великий тренер Капелло не справив враження людини, яка керує колективом. Можливо, італійцю бракувало досвіду як наставнику збірної. Можливо, він занадто закрутив гайки і переборщив із дотриманням дисципліни. Третє: в Англії не було шансів у нападі з таким слабким Руні.

У Марчелло Ліппі, на відміну від Капелло, є переможний досвід Кубка світу. Але Італія навіть не вийшла з групи.

— Проблема Марчелло, що він надто здружився з футболістами, які перемогли на Мундіалі-2006. Італії треба була нова команда, а Ліппі не захотів її будувати. У сучасному футболі навіть Лігу чемпіонів неможливо виграти поки двічі поспіль, хоча турнір щорічний. А тут — дистанція в чотири роки.

Згодні, що Франція провалилася через фігуру тренера?

— Так. І найбільше мене дивує, що Доменек зробив ставку на ветеранів, а не на молодих, які якщо і не підтримували його, то і не виступали проти. А Насрі з Бензема опинилися поза заявкою.

Як пояснити невдачу Бразилії?

— Тренер Дунга надто зациклився на результаті. І залишив мало простору гравцям для імпровізації. Для технічних бразильців це хибний шлях.

Аргентина поставила тренером Марадону, він програв чвертьфінал Німеччині — 0:4, а на батьківщині команду та тренера зустрічали оплесками. Де логіка?

— Аргентинці сприймають футбол серцем. Марадона для них — герой нації. Йому простили невміння правильно добрати кадри, розставити їх на полі і дати правильні завдання. Аргентина практично не мала футболістів, які б уміли виконувати на полі більше однієї функції.

Як оцінюєте виступ африканських команд?

— Нічого нового. Гравці приїжджають до збірної й забувають про тактику. Треба тренер типу німця Отто Рехагеля, тільки молодший.

Чим пояснити суддівські помилки?

— Упередженості не помітив. Помилки арбітрів слід адресувати президенту ФІФА Йозефу Блаттеру. Давно діє нове правило офсайду, важче для фіксації, а суддів так і залишилося троє. Помічник не може одночасно стежити за межею поза грою і дивитися, чи перетнув м"яч лінію воріт. Треба й відеоповтори, і судді за воротами. Але тоді у ФІФА буде менше можливостей впливати на результат гри.

"Форлану допомогла позиція на полі"

Найкращим гравцем Кубка світу-2010 ФІФА визнала нападаючого уругвайської збірної Дієґо Форлана, 31 рік.

— Важко пояснити цей вибір, — каже Веремєєв. — Не пригадую, щоб найкращий гравець виступав за команду, яка навіть на п"єдестал не потрапила. Обирав би серед іспанців. Але проти самого Форлана нічого не маю. Форма Дієґо під кінець сезону дозволила йому бути органічним на позиції під нападаючими, яка значно розширила можливості футболіста впливати на гру.

Зараз ви читаєте новину «"Без міцної оборони виграти в Іспанії неможливо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі