пʼятниця, 18 березня 2011 01:00

"Багато забивають тільки "Барселона" і "Реал"

Автор: фото з сайта www.shakhtar.com
  Валерій Яремченко: ”На цей чемпіонат мета чітка — залишитися у прем’єр-лізі”
Валерій Яремченко: ”На цей чемпіонат мета чітка — залишитися у прем’єр-лізі”

63-річний Валерій Яремченко працює головним тренером маріупольського "Іллічівця". Під його керівництвом команда провела два матчі в чемпіонаті України — перемогла у Запоріжжі місцевий "Металург" (4:0) та вдома зіграла внічию із луганською "Зорею".

Що змусило вас прийняти пропозицію Маріуполя?

— Амбіції клубу. У ньому є група молодих талановитих футболістів. Із ними мені цікаво працювати.

Але ж команда бореться за виживання. Що в цьому цікавого?

— Нічого страшного. Спробуємо виправити ситуацію. Я розумію, що молода команда може і програти. Але найгірше — якщо вона опустить руки. Цього ніяк не можна допускати.

А таке було з "Іллічівцем"?

— Мені здається, так. Восени минулого року, коли програли у Києві динамівцям — 0:9. Якби не окремі футболісти, той матч взагалі б міг закінчитися із двозначним рахунком. Такі провали надовго вибивають футболістів із колії. Якщо психологічно вони нестійкі, буде дуже важко.

Які завдання стоять перед "Іллічівцем"?

— Я так скажу: головне — змістова частина гри. Можна програти чи виграти окремий матч, але якщо ти бачиш, що команда додає — в обороні чи атаці, — то знаєш: успіх буде. Тоді легше бути амбіційними, бачити якісь результати. А завдання, звичайно, треба ставити реальні. Ви ж розумієте, я не можу сьогодні взяти і сказати, що наступного сезону "Іллічівець" стане чемпіоном України. На цей чемпіонат мета чітка — залишитися у прем'єр-лізі.

Що насамперед вас турбує у грі команди?

— Оборона. За 19 матчів пропустили 46 голів. Це забагато. Ви подивіться на провідні команди європейських чемпіонатів. Вони, крім "Барселони" та "Реала", не забивають багато. Вони мало пропускають. Це головний показник, критерій успіху.

Тобто "Іллічівець" гратиме у захисний футбол?

— Ні, я не думаю. Можна діяти і першим, і другим номером. Головне, щоби схеми були дієвими, а не мертвими, щоб у рамках каркасу футболісти правильно рухалися і перебудовувалися на оборонні чи атакувальні дії залежно від ситуації.

Стажувався у Ферґюсона

У 1990-х, коли за англійський "Манчестер Юнайтед" грав донеччанин Андрій Канчельскіс, Валерій Яремченко відвідував тренування "МЮ" під керівництвом Алекса Ферґюсона.
— Шотландець дуже добре бачить футболістів, їхні сильні та слабкі сторони, — говорить Валерій Іванович. — Як тільки помічав, що гравець починає здавати, садив його на лаву запасних, говорячи: "Зараз не твій час". Це означало, що Ферґюсон на спортсмена вже не розраховує. Зміцнював позиції не аврально — точково. Порад шотландець мені як колезі ніколи не давав. І не тільки мені — нікому. Це не у правилах сера Алекса.

Зараз ви читаєте новину «"Багато забивають тільки "Барселона" і "Реал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі