вівторок, 17 квітня 2007 16:35

"Азовмаш" зіграв у фіналі Кубка Старого Світу

Баскетбольний чемпіон України маріупольський "Азовмаш" повторив досягнення БК "Київ" дворічної давнини. Тоді в Стамбулі кияни вийшли до фінальної частини Кубка Європи і посіли в ньому друге місце (торік команда Олександра Волкова приймала турнір і стала третьою). На минулих вихідних "Азовмаш" теж грав у "фіналі чотирьох", який відбувався в іспанській Жироні.

У півфіналі "Азовмаш" обіграв італійський "Віртус" із Болоньї — 74:73. Фінальний матч був проти господарів — "Жирони", сьомої команди  минулорічного чемпіонату Іспанії, яка зараз веде боротьбу за медалі національної першості. Донбасці програли першу половину зустрічі 36:40, у третій чверті поступалися тринадцятьма очками. Але за чотири хвилини до сирени донбасці зрівнюють рахунок — 67:67. Однак перемогу таки здобули господарі — 79:72.

Учора вранці ми зателефонували на мобільний наставникові "Азовмашу" Рімасу Гірскісу, 57 років.

— Могли перемогти у фіналі, — каже він. — Не вистачило досвіду та щастя. Вплинув на суддів і статус "Жирони" як господарів матчу. Якби зустрічалися на нейтральному майданчику, обов"язково перемогли б.

Іспанський чемпіонат Гіркіс вважає найсильнішим у Європі. Мадридський "Реал" виграв Кубок УЛЕБ, "Унікаха" зіграє у фінальній частині Євроліги.

— Протистояти іспанцям можна тільки завдяки умілому тактичному веденню гри, — стверджує Гірскіс. — Ми не можемо дозволити собі таких гравців, яких має "Жирона", бо цей іспанський клуб володіє одним із найбільших бюджетів у Європі — 16 мільйонів євро.

Ель-Амін та ґрір щороку отримують по півмільйона доларів

Тренер делікатно відмовчується, коли запитую його про бюджет "Азовмашу".

У стартовій п"ятірці "Азовмашу" на фінальний матч вийшов тільки один українець — Сергій Ліщук.

— Можете вважати мене напіврадянським тренером (Гірскіс у 1980-х тренував вільнюський клуб "Статіба", за який виступав Шарунас Марчюльоніс, один із найкращих спортсменів радянського баскетболу. — ГПУ"). Із повагою ставлюся до українських, російських виконавців. У матчах чемпіонату України виставляю в старт по три українці. Ну а в матчах такого тиску, які маємо в Кубку Європи, роблю ставку на досвід лідерів — грека Ліаделіса, американця Ель-Аміна.

Чому люди, які мають досвід виступів у чемпіонатах Греції та американській НБА, переїхали до України? Гірскіс пояснює це зростанням рівня чемпіонату України.

— Хоча грати після фіналу Кубка Європи в чемпіонаті України — все одно що переїхати жити з мегаполіса в село, — зітхає він.

За словами тренера, керівництво клубу після гри в Жироні зайшло в роздягальню і подякувало баскетболістам:

— Сказали, що виступило гідно. Матеріальне винагородження? Це не для преси.

Кубок Європи — третій за престижністю турнір континенту. Він поступається Євролізі та Кубку УЛЕБ.

— Думаю, якщо наш президент Олександр Савчук зустрінеться з президентом європейської федерації греком Васілакопулосом, ми гратимемо в турнірах УЛЕБ, — каже Гірскіс.

20 квітня "Азовмаш" розпочне чвертьфінальну серію в чемпіонаті України проти "Кривбасбаскету". Регулярний чемпіонат маріупольці завершили на другому місці. Попереду залишився БК "Київ", з яким "Азовмаш" незмінно суперничає впродовж останніх років за звання чемпіона. Ці клуби тримають найоплачуваніших легіонерів: лідер "Азовмашу" Ель-Амін, за неофіційною інформацією, отримує в Маріуполі $500 тис. щороку. У стільки ж обходиться БК "Київ" інший американець — Ламарр ґрір. До грандів намагаються підтягнутися "Черкаські мавпи". Вони залучили до складу американського центрового Артура Джонсона, забрали в БК "Київ" Андрія Лєбєдева та Артема Буцького.

Зараз ви читаєте новину «"Азовмаш" зіграв у фіналі Кубка Старого Світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі