четвер, 19 серпня 2010 05:07

Ярославський відбувся легким переляком

У рішенні контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу України щодо покарання команд "Карпати" та "Металіст" за "куплений" матч чемпіонату 2008 року дуже непросто знайти єдину логіку. Чому по дев"ять очок із команд зняли лише тепер, а не взимку, коли стало відомо про фальшивий матч, загалом зрозуміло. Якби таке рішення прийняли в травні, обидві команди не потрапили б до єврокубків. Більше того, у перерві між чемпіонатами нормально б виглядало пониження команд у класі, тобто переведення до нижчої ліги. Так практикується в усьому світі. Тож затверджене покарання є найбільш прийнятним для обох команд: і у вищій лізі "Карпати" з "Металістом" залишилися, і в єврокубках гратимуть.

Одне незрозуміло: чому серед покараних футболістів і функціонерів немає президента футбольного клубу "Металіст" Олександра Ярославського? Його колегу з "Карпат" Петра Димінського відлучили від футболу на рік. Виходить, що Ярославський нічого не знав про "куплену" його командою гру? А майже мільйон гривень, які заплатили гравцям "Карпат", звідки взялися? Може, футболісти "Металіста" скинулись, хлопці ж не бідні? Коли так, то слід їх покарати. Так само незрозумілим є покарання футболістам "Карпат", які взяли гроші. Їх рішенням КДК оштрафували якраз на ту суму, яку вони "заробили", програвши той матч.

Красников може повернутися у футбол, якщо зміниться керівництво Федерації

Звісно, футбольне правосуддя існує окремо від правосуддя кримінального та цивільного. Інакше справу про скандальний матч розглядали б не у Федерації футболу, а у суді із застосуванням відповідних статей відповідних кодексів. Навряд чи у ФФУ є подібний кодекс, у якому розписаний розмір покарання за договірні матчі. Та й не потрібен він. Договірних ігор бути не повинно взагалі. А тих, хто такі ігри організовує і проводить, слід виганяти з футболу. У випадку з матчем "Металіст" — "Карпати" таке покарання одержав лише функціонер "Металіста" Євген Красников. Не здивуюсь, якщо за деякий час цей діяч таки повернеться у футбол. Наприклад, коли зміниться керівництво нашої ФФУ.

Аби воно не змінилося, футбольним начальникам слід насправді рішуче боротися з махінаторами гри. І карати не лише тих, хто "купував" матчі, а й тих, за чиєю спиною вони це робили. Тих, хто "нічого не знав".

Зараз ви читаєте новину «Ярославський відбувся легким переляком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі