вівторок, 13 листопада 2007 17:26

"Армійці наситилися внутрішніми перемогами і мали коротку лаву запасних"

  Віктор Онопко вважає, що тренер ”Зеніта” Дік Адвокат розібрався з командою ближче до 20-го туру
Віктор Онопко вважає, що тренер ”Зеніта” Дік Адвокат розібрався з командою ближче до 20-го туру

Колишній капітан футбольної збірної Росії Віктор Онопко, 38 років, каже, що рівень чемпіонату Росії-2007 був вищим за торішній. Він виступає за ущільнення ліміту на легіонерів і проти переходу на систему "осінь-весна".


Завдяки чому "Зеніт" став чемпіоном?

— Завдяки потужно проведеному фінішу чемпіонату. Спочатку у "Зеніта" не було видно гри. Ближче до 20-го туру тренер Дік Адвокат зумів розібратися з командою. "Зеніт" грав потужно і водночас раціонально, докладаючи для перемоги стільки зусиль, скільки це було потрібно.

Навесні "Зеніт" купив у "Шахтаря" Анатолія Тимощука. Чи виправдав він заплачені 20 мільйонів доларів?

— Йому було попервах нелегко. За ці гроші всі чекали від Анатолія якогось дива. Потім він притерся до команди. На фініші зіграв здорово. Став одним з найкращих у чемпіонаті на позиції опорного півзахисника. Чи коштує він 20 мільйонів? Так, бо "Зеніт" — чемпіон.

Московський "Спартак" став другим. У червні керівництво клубу замінило тренера Володимира Федотова на Станіслава Черчесова. Власник "Спартака" Леонід Федун заявив, що якби зробили це раніше, команда стала би чемпіоном. Згодні?

— Ні. Федотов торік зробив "Спартак" другим. Черчесов нині — теж. Де різниця? Думаю, ключовою для "Спартака" стала виїзна поразка від казанського "Рубіна", яка трапилася наприкінці серпня. Після неї перевага москвичів почала танути. "Спартак" сам програв чемпіонат.

ЦСКА двічі поспіль був чемпіоном, а нині фінішував тільки третім. Чому?

— По-перше, забракло мотивації. Команда наситилася внутрішніми перемогами. По-друге, непродумана селекція — армійці мали коротку лаву запасних.

Якщо "Зеніт" став чемпіоном, то Тимощук коштує 20 мільйонів

"Локомотив", маючи другий бюджет у Лізі, фінішував тільки сьомим. Чому?

— Через проблеми в роздягальні. Анатолій Бишовець — цікавий тренер. Працював із ним, а перед сезоном зустрічалися в Туреччині на зборах. У футболі Бишовець розбирається, лекції читав, теорію гравцям пояснював. Але знайти спільну мову з лідерами — Лоськовим, Євсєєвим, — не зумів. Попросив їх із команди. Не допомогло. Почалися чвари. Команда сама налаштовувалася на лідерів, а проти інших часто грала упівсили. Тому Бишовця звільнили з посади.

Яка роль легіонерів у російському футболі?

— Визначна, якщо йдеться про Текке, Домінґеса, Плетикосу, Карвальо, Жо, Ваґнера, Одемвінгіе. Але до цих пір нам навозять з-за кордону багато "сміття". Думаю, ліміт на легіонерів треба робити жорсткішим. Нині на полі одночасно може перебувати не більше семи легіонерів. Треба щоб їх було три-чотири. Суддів закордонних нам узагалі не треба. Наші арбітри працюють не гірше.

Назвіть найкращих за амплуа гравців чемпіонату.

— Серед голкіперів відзначу Кінські з "Сатурна". Захисники — армійці Березуцькі. Півзахисник — Титов зі "Спартака". Нападник — Аршавін із "Зеніту".

Найкращий матч чемпіонату?

— Вересневе дербі між "Локомотивом" та "Спартаком", коли"Спартак" вигравав 2:0, потім програвав 2:3, відігрався і пропустив на четвертій додатковій хвилині.

На яке місце ви поставили би російський чемпіонат у Європі?

— Сьоме. Попереду — Іспанія, Італія, Англія, Німеччина, Франція та Нідерланди.

Чи варто переходити на систему "весна-осінь"?

— Тренер ЦСКА Газзаєв підтримує цю ідею через кращу адаптованість до єврокубків. Я вважаю, що через кліматичні умови нам треба грати так, як нині.

Зараз ви читаєте новину «"Армійці наситилися внутрішніми перемогами і мали коротку лаву запасних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі