пʼятниця, 15 жовтня 2010 08:07

Яковенко має обмежений вибір виконавців

Молодіжна збірна України зіграє у фінальній частині чемпіонату Європи-2011. У матчах плей-офф підопічні Павла Яковенка обійшли голландців. Визначальною стала перемога у Роттердамі — 3:1. Вона дозволила нашим стати переможцем протистояння, навіть незважаючи на подальший програш у київському поєдинку — 0:2.

В Україні зібралося чудове покоління 21-річних. Ключові футболісти збірної Яковенка — Ярослав Ракицький, Андрій Ярмоленко, Тарас Степаненко — мають регулярну ігрову практику за "Шахтар" та "Динамо" у Лізі чемпіонів. А Євгена Коноплянку з "Дніпра" називають найталановитішим українським гравцем. Кілька — Сергій Кривцов та Денис Гармаш — додалися зі збірної 19-річних. Торік вона стала чемпіонами Європи.

Найбільшого успіху "молодіжка" досягла 2006-го. Тодішні підопічні Олексія Михайличенка стали віце-чемпіонами Європи. Та взірцем залишається команда зразка 1994/95 років. Вона не змогла вийти до фінальної частини чемпіонату Європи, поступившись італійцям. Але вихідці з тієї збірної — Олександр Шовковський, Владислав Ващук, Віталій Косовський, Сергій Ребров, Андрій Шевченко — стали головними фігурами у київському "Динамо" кінця 1990-х і дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів.

— Поки що команду середини 1990-х поставлю вище, ніж нинішню, — каже 64-річний Володимир Мунтян, колишній головний тренер молодіжної збірної України. — З однієї простої причини: ті футболісти показали себе у дорослому футболі на найвищому рівні. Нинішні зробили велику справу, але вершин ще не досягли. Не думаю, що гравцям Яковенка треба створювати тепличні умови в клубах, штучно вводити їх до основного складу. Вони мають заслужити це право, довести, що кращі за легіонерів. Доки їм не треба їхати до західноєвропейських клубів, можна показати свої здібності і в чемпіонаті України.


Хто з гравців молодіжної збірної може посилити національну?

— Ракицький, Коноплянка та Ярмоленко і так за першу команду виступають. Залучається Зозуля, який уже забив у товариському матчі в Норвегії.


Які недоліки української "молодіжки"?

— Обмежений вибір виконавців. Саме він не дозволив Яковенку зреагувати на зміни, внесені голландцями на повторний матч у Києві. Якщо хочемо досягти успіху у фінальній частині Євро-2011, треба мати хоча б 15–16 футболістів в основній обоймі. А поки що у нас — 11, що звужує можливість тактичного маневру.

Жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи відбудеться 9 листопада у данському Ольборзі. Вісім команд — Україна, Швейцарія, Ісландія, Англія, Чехія, Білорусь, Іспанія, Данія — будуть розподілені на дві групи. Турнір пройде у Данії з 11 по 25 червня 2011 року. Три найкращі команди потраплять на Олімпіаду-2012.

Зараз ви читаєте новину «Яковенко має обмежений вибір виконавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі