вівторок, 08 травня 2018 00:15

17-річним півзахисником "Динамо" цікавиться італійський "Ювентус"

Автор: www.xsport.ua
  Тренер Олександр Петраков вивів збірну України на Кубок світу-2015 серед 20-річних, а у липні його команда гратиме на Євро-2018 серед 19-річних
Тренер Олександр Петраков вивів збірну України на Кубок світу-2015 серед 20-річних, а у липні його команда гратиме на Євро-2018 серед 19-річних

Юнацькі збірні України вдало виступили в раундах відбору до фінальної частини чемпіонату Європи.

19-річні в Румунії виграли свою відбіркову групу. У липні виступатимуть на юнацькому Євро-2018 у Фінляндії. 17-річні в Чехії здобули друге місце, що теж давало право взяти участь у фінальній частині. Але через технічну помилку в останньому матчі проти сербів грали дискваліфіковані гравці. Нам зарахували технічну поразку. Прикро, бо підопічні Олега Кузнецова змогли обіграти сербів, зіграти внічию з іспанцями.

— Напрямок, вибраний "Шахтарем", а потім і "Динамо", із запрошенням іноземних спеціалістів в Академії й тісним контактом із нашими методологіями починає приносити результати. Ми раніше відставали від європейського футболу в швидкісній техніці володіння м'ячем. Завдяки досвіду іноземних систем і тренерів надолужуємо. Тому не дивно, що почало з'являтися більше молодих талановитих гравців. Для прикладу: після Євро-2016 була велика проблема лівого захисника, а зараз прогалин на цій позиції в збірній немає, — розповідає директор Академії "Динамо" Олександр Іщенко, 65 років.

Українським юнацьким і молодіжним збірним не часто вдається пробиватися до фінальних частин своїх вікових груп. Останній раз таке було 2015-го. Тоді збірна 20-річних грала на Кубку світу в Новій Зеландії, а 19-річні — у фінальній частині Євро.

— Виступ на юнацьких континентальних першостях є важливим для молодих гравців, — каже 41-річний Андрій Кудирко, головний редактор сайта "Золотий талант", що спеціалізується на юнацькому футболі. — Іспанці, німці досягають найбільших успіхів у юнацькому футболі, бо постійно мають такий досвід. Серед 19-річних до фінальної частини виходять тільки вісім найкращих збірних. Тому вихід до фінальної частини є хорошим результатом. УЄФА розширило фінальну частину серед 17-річних до 12 команд. Маємо більше шансів туди потрапляти в майбутньому.

Велика заслуга в успіху юнацьких збірних належить тренерам Олександрові Петракову й Олегові Кузнецову.

Для Петракова це не перший успіх на юнацькому рівні. 2014-го він виводив збірну 19-річних на Євро, а за рік грав на молодіжному Кубку світу. Цей тренер має свою методологію, вміє досягати результату. Для Куз­нецова результати відбору 17-річних — це перший невеликий успіх. Обидві збірні — організовані команди з вольовими якостями, намагаються більше грати другим номером, від оборони, проводячи швидкі атаки.

— Петраков перебуває на своєму місці, — говорить тренер Павло Кікоть, 50 років. — Для нього немає ніяких дрібниць, він завжди в роботі. Переглядає футболістів, спілкується із тренерами, вивчає суперників.

Серед гравців слід звернути увагу на півзахисника 17-річного Вікентія Волошина з "Динамо". Ним цікавиться італійський "Ювентус". Його одноліток та одноклубник, оборонець Алан Ауссі мав інтерес із боку "Баварії" та "Барселони". Нападаючий "Карпат" Данило Сікан був на стажуванні у французькому "Парі Сен-Жермені" та іспанському "Вільярреалі".

2009-го українська збірна виграла домашнє Євро серед 19-річних. Але мало гравців тієї ­команди показали себе на дорослому рівні. Можна назвати хіба динамівця Дениса Гармаша, його колишнього одноклубника Сергія Рибалку та Євгена Шахова, який грає за грецький ПАОК.

— Молодим футболістам приділяють багато уваги. Раніше у футболі було багато грошей. Ліміт на легіонерів змушував провідні клуби вести жорстоку конкуренцію за кожного таланта. Футболісти звикли не заробляти, а отримувати гроші. Коли виникають складні ситуації або потрібно конкурувати, вони просто до цього не готові. Це не дозволяло їм бути успішними в дорослому футболі чи зацікавити європейські клуби. Ситуація змінилася. Молодим футболістам потрібно працювати та доводити нарівні з іншими своє право на майбутнє в професійному футболі, — каже Кудирко.

Важливим аспектом є бажання Андрія Шевченка побудувати атакувальну гру національної збірної. Водночас молодіжна та юнацькі збірні України грають більше в захисний футбол, розраховують на контратаки. Різні схеми побудови гри національної та молодіжних збірних не йдуть на користь. Футболістам потрібно перебудовуватися.

— У Шевченка більший вибір. Може обирати гравців із різних поколінь. За одне місце в складі здатні між собою конкурувати 36-річний Ротань і 21-річний Зінченко. Тренери юнацьких збірних мають справу з одним поколінням. Тому їм важче. Деякі позиції виглядають слабко. Тому вони обирають раціональніший варіант введення гри, — додає Андрій Кудирко.

Зараз ви читаєте новину «17-річним півзахисником "Динамо" цікавиться італійський "Ювентус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі