середа, 11 грудня 2013 01:54

"Срні треба подумати, як красиво завершити кар'єру" - Федорчук

"Срні треба подумати, як красиво завершити кар'єру" - Федорчук
Федорчук: "Шахтарю" не вистачає атлетів". Фото: sport-xl.net

Екс-наставник сімферопольської "Таврії" Олег Федорчук прокоментував Gazeta.ua виїзну поразку від "Манчестер Юнайтед" в останньому турі групового раунду Ліги Чемпіонів.

- Якщо підсумувати два тайми, то рахунок по грі. У футболі той, хто контролює кінцівку, контролює і результат. Враховуючи останні невдачі у чемпіонаті Англії, тренер зіграв експериментальним складом, давши відпочити провідним гравцям. Проте, у другому таймі "МЮ" був на полі повноправним господарем і досяг абсолютно закономірної перемоги. Сьогоднішній "Шахтар" - не та команда, яка заслуговує на місце в плей-офф Ліги Чемпіонів.

- За рахунок чого "Шахтарю" вдалося зіграти на рівних з "МЮ" в першому таймі?

- Команда Луческу вдало використала швидкісні якості, дуже при цьому виділявся Тейшейра. Водночас англійці не дуже переконливо виглядали в атаці. Відчувається, що Руні грає мало і далекий від оптимальних кондицій. У другому таймі господарі додали і зіграли у властивій їм манері. Рахунок міг бути і більшим.

Клас гравців " Манчестер Юнайтед" вищий, а самі футболісти - могутніші. Бразильці "Шахтаря" технічні, але при цьому ігнорують силову боротьбу. Як тільки м'яч піднімався вгору, перевага повністю була за Манчестером. Це й вилилося у забитий м'яч. Якщо "Шахтар" хоче досягати успіху на найвищому рівні, їм потрібно збільшити кількість футболістів- атлетів. У таких командах, як "Баварія", "Борусія", "Челсі", той самий "МЮ" досить високорослих футболістів. У донеччан їх не вистачає, звідси і результат.

- "Шахтар" регулярно пропускає вирішальні м'ячі зі "стандартів". Як вирішити цю проблему?

- Знову ж - за рахунок потужних і високорослих гравців. У "Шахтаря" немає п'яти-семи атлетів. Через що команда програє навіть теоретично. За такої диспропорції проблеми будуть завжди. У такому випадку потрібно грати як "Барселона" - з запасом попереду, подалі від воріт, щоб менше було стандартів. "Шахтар" же почав грати другим темпом. Що дуже складно, адже рано чи пізно м'яч буде біля твоїх воріт.

- Дуже помітний був дисбаланс між обороною і атакою.

- Гравці атаки упустили чимало моментів. Вони менше комбінували і більше намагалися діяти індивідуально, утримуючи тим самим темп. А в обороні не завжди встигав Ракицький і відверто провалив гру Срна. Значно нижче своїх можливостей зіграв Степаненко, при цьому дуже непогано виглядали Фред і П'ятов.

Але знову ж, причина невдачі не в окремих гравцях, а в нинішньому рівні "Шахтаря". Який не дозволяє обігравати англійських футболістів в їх лігві. Та й взагалі, ми знаємо статистику: жоден український клуб не обіграв англійців на виїзді. З ними треба грати в їх же манері - жорсткій, силовій. Без цього жодна супертехніка не допоможе.

- Що сталося з Срною, який, як уже зазначалося, провалив матч, незважаючи на свій досвід?

- Нічого особливого. Він вже в тому віці, коли швидкість і креативність не може бути нескінченною. У себе в збірній він також нестабільний. Грати в 31 рік на фланзі оборони дуже складно. Йому треба подумати про те, як красиво завершити кар'єру, адже з кожним сезоном буде складніше.

- У першому таймі флангові захисники " МЮ" не встигали стримувати Тайсона з Костою. Бернард, який вийшов після перерви, загубився. Чому?

- У першому таймі Манчестер намагався грати високо, через що гравцям "Шахтаря" було зручно, адже відкривалися вільні зони. У другому гра господарів перебудувалася, а Бернард виявився до цього не готовий. Він ще дуже молодий і проти англійців йому складно. Та й взагалі, для бразильців Англія - єдина країна, де вони не можуть себе проявити. Як у самій Англії, так і проти англійських команд. Поодинокі винятки, на кшталт Давида Луїса в "Челсі", лише підтверджують правило. Англійці грають не в м'яч, а в корпус. І цим нівелюють бразильську техніку.

- Чи не запізнився чи Луческу із замінами, зокрема з виходом Фернандо і Феррейри?

- Це був, скоріше, акт відчаю. Повторюся, протистояти на рівних англійським командам і, зокрема, "МЮ" нинішній "Шахтар" не в змозі. Крім того, в "Шахтаря " немає другого нападника, рівноцінного Луїсу Адріано. Як б його не критикували, а він виконує на полі колосальний обсяг роботи. Але потрібен ще один такий, щоб розраховувати на успіх в єврокубках.

Крім того, для перемог на високому рівні потрібно кілька варіантів ведення гри. А "Шахтарю" дуже складно перебудовуватися по ходу гри. У тому числі і в чемпіонаті України: як тільки донеччани програють, перебудовуватися їм дуже складно.

- "Манчестер Юнайтед" в чемпіонаті Англії і в Лізі Чемпіонів - дві різні команди. З чим це пов'язано?

- Все дуже просто. Команди групи "МЮ" значно слабші за ті, з якими він грає в Англії. До рівня тих самих " Арсенала", "Челсі", "Тоттенхема" вони не дотягують.

- "Шахтарю" вистачить нинішнього запасу міцності на Лігу Європи?

- Багато залежатиме від жеребкування. Чимало провідних команд з таких країн, як Англія, Італія взагалі ігнорують цей турнір. Що дає донеччанам хороші перспективи. У той же час для багатьох команд з постсоціалістичних країн Ліга Європи - ледь не єдиний шанс себе проявити. І мотивація проти "Шахтаря" в них буде позамежна. У свою чергу донеччанам, які вже знають смак плей-офф Ліги Чемпіонів, налаштовувати себе на турнір, нижчий за рангом, буде непросто.

Зараз ви читаєте новину «"Срні треба подумати, як красиво завершити кар'єру" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі