субота, 24 жовтня 2015 15:09

"Переїзд в Італію для Прийми - величезний крок вперед" - перспективи українця у "Торіно"

Український захисник Василь Прийма підписав контракт з клубом Серії А "Торіно". Угода розрахована до кінця сезону з опцією продовження на два роки.

Минулої суботи Прийма був на туринському "Стадіо Олімпіко", де спостерігав за матчем своєї нової команди проти "Мілана". А вже у понеділок поставив свій підпис під контрактом. Наступний матч "бики" проведуть проти "Лаціо" на виїзді 25 жовтня, о 19.00 за київським часом.

Сайт "SportArena" оцінив перспективи українського новачка в клубі Серії А.

 

"Гаетано Монакелло, нападник нашої збірної U-21, який грав проти українця, каже, що він нагадує йому Гаттузо", - пише один з уболівальників "Торо" на форумі toronews.net. "Що, теж продає мідії?" - задається саркастичним питанням інший фанат.

Тіфозерія "Биків" розуміє, що підписання Василя Прийми - міра вимушена, але толком не знає, чого чекати від новачка гранатових. Тому і ділиться на два табори: хтось бажає захиснику успіху і сподівається, що він стане приємним сюрпризом, хтось баламутить і гостро жартує.

"Торіно" довелося у поспіху вийти на ринок через серйозні ушкодження відразу двох центральних захисників. Нікола Максимович (серб виходив в основі у перших двох турах чемпіонату) зламав плюсневу кістка у матчі за збірну на початку вересня, а у Понтуса Янссона у перших числах жовтня виникли проблеми з коліном. Максимович, за прогнозами лікарів, повернеться до грудня, приблизно тоді ж повинен відновитися і швед, але ясна річ, обом знадобиться час, щоб набрати ігрову форму.

 

Якщо Янссона не можна назвати серйозною втратою для "Биків", адже у минулій першості він провів всього 9 матчів, а в нинішній один раз вийшов на заміну, то травма Ніколи змусила тренера команди Джамп´єро Вентуру вносити корективи у тактику команди. У "Торіно" серб з 2013 року, на його рахунку 52 гри в Серії А, і, незважаючи на те, що у минулому сезоні він часто виходив на фланзі, в нинішній кампанії алленаторе бачив у ньому одного з трьох основних центральних захисників - разом з капітаном Камілом Гліком і ветераном Емільяно Моретті. Місце Максимовича у стартовому складі зайняв 32-річний вихованець "Роми" Чезаре Бово, а от далі почалися проблеми.

У розпорядженні Вентури залишився тільки один номінальний центральний захисник, крім тих, що виходять з перших хвилин - 21-річний уругваєць Гастон Сільва. Він перебрався до Італії влітку 2014 з "Дефенсора", але на поле виходив вкрай рідко: п'ять разів у чемпіонаті, ще чотири у Лізі Європи. До того ж Сільву тренер періодично використовував зліва. Ось і недавньому матчі проти "Карпі" Гастон з'явився на фланзі. Підтягувати представників Примавери Вентура не наважився (хоча й пробував в товариському матчі 18-річного Валеріо Мантовані), тому довелося експериментувати, і проти "Верони" в центрі у нього грав терціно Крістіан Молінаро. Очевидно, що проблему необхідно було вирішувати іншими методами, і керівництво "Торо" вийшло на ринок вільних агентів.

 

Спочатку "Бики" планували підписати досвідченого Фабіано Сантакроче, який залишився без клубу після банкрутства "Парми". На користь 29-річного футболіста говорили 90 матчів у Серії А і навіть виклик в збірну (правда, єдиний, до того ж у 2008 році), але фізична форма Фабіано, як виявилося, залишає бажати кращого, та і його травматичність ставила під сумнів доцільність вибору. Також розглядався варіант з колишнім лаціале Джузеппе Б'ява, однак тут бентежив вік - Беппе в травні виповнилося 38. У підсумку було прийнято рішення розширити межі пошуків за межі Італії.

"Прийма хотів грати в Європі. Ми багато працювали, пропонували його в різні клуби", - говорить агент Вадим Шаблій. Відомо, що після зникнення донецького "Металурга" Василь був на перегляді в "Дніпрі", але Мирон Маркевич відмовився від ідеї підписання футболіста. З іншими українськими топ-клубами не склалося, а на пропозиції з Росії Прийма відповів відмовою. Інформація про те, що "Торіно" шукає центрбека секретом не була - пазл склався.

В інтерв'ю "Tuttosport" тренер "Шахтаря" Мірча Луческу журиться, що не зумів підписати Прийму, але давайте будемо відверті - якби "гірники" дійсно хотіли бачити Василя у складі, то нічого не завадило б його переходу, як це трапилося, наприклад , у випадку з Генріхом Мхітаряном. Румунський фахівець, втім, непогано допомагає іміджу Прийми, адже італійська преса вже говорить про те, що "Торо" підписав футболіста, за якого боровся постійний учасник Ліги чемпіонів.

Десяти днів на базі "Торіно" Василю вистачило, щоб переконати Вентуру в тому, що він може бути корисний команді.

"Це божевільний у своїх упертості й наполегливості гравець, який б'ється до останнього. Він не боїться йти в стики, постійно знаходиться в русі", - говорить про Прийму його колишній одноклубник Монакелло, і приблизно те ж пишуть туринські видання - мовляв, українець вразив тренерський штаб "Торо" своїми бійцівськими якостями і самовіддачею. Шаблій стверджує, що Прийма самостійно підтримував форму і готовий виходити на поле в чемпіонаті Італії хоч зараз, а "Торіно" бере його "під основу". У той же час більшість фанів "Биків" налаштовані скептично: "Можливо, навесні він кілька разів вийде на заміну". Букмекерська контора SNAI дає коефіцієнт 300 до 1, що Василь з'явиться в старті в найближчому матчі проти "Лаціо", і це цілком зрозуміло - навіть топ-футболістам потрібно час, щоб влитися в нову команду.

Які перспективи Прийми в "Торіно"? Навряд чи Вентура збирається розбивати основну трійку захисників, а враховуючи, що гранатові не виступають в єврокубках, ті без проблем можуть грати щотижня. Можливо, шанс в українця буде в Кубку Італії (1 грудня "Торо" приймає "Чезену") або ж у випадку пошкодження або дискваліфікації когось із основних гравців. По суті, у Василя є місяць-півтора, щоб спробувати заявити про себе, адже з поверненням у стрій Максимовича і Янссона це буде зробити куди складніше.

Можна згадати, що починав Прийма в центрі поля, на позиції опорного півзахисника, але тут "Торіно" укомплектований солідно. Джузеппе Вівес, Жоель Обі, Алессандро Гацці, Марко Бенассі, Даніеле Базеллі, Афрійе Аква, Александер Фарнеруд - сім виконавців на три місця в старті (з яких травмований лише Фарнеруд) не залишають особливих варіантів. Контракт, розрахований до літа 2016 року, підтверджує, що до українця в "Торіно" як і раніше лише придивляються, а опція продовження - страховка на випадок, якщо він несподівано вистрілить.

 

У кожному разі, переїзд в Італію для Прийми - величезний крок вперед. Йому всього 24 роки, і навіть у разі невдачі в "Торіно" українець має хороший шанс залишитися на Апеннінах, якщо засвітиться перед представниками інших клубів. Приміром, нинішній капітан "Торо" Глік, приїхавши з Польщі, не зумів закріпитися в "Палермо", пограв за "Барі" і лише потім опинився в складі "Биків", які виступали в Серії Б. Зараз туринські таксисти називають його Богом. Є й зворотні приклади, але приклад Каміла показує, що можливо все. Головне - працювати і вірити, а з цим у Василя проблем виникнути не повинно.

Зараз ви читаєте новину «"Переїзд в Італію для Прийми - величезний крок вперед" - перспективи українця у "Торіно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі