неділя, 14 серпня 2016 13:27

Красномовний у вузькому колі Шевченко, Маркевич радить забути про Євро-2016, Павелко спробує привезти Мессі – керівники українського футболу зустрілися з групою журналістів
8

Логіки у призначенні Андрія Шевченка головним тренером збірної України мало. Куций тренерський досвід, часткова відповідальність за провал збірної на Євро-2016, кумівство з президентом ФФУ Андрія Павелка, яке тільки підкреслює упередженість вибору. Скепсису було достатньо і до офіційного оголошення. А після нього Шевченко тільки збільшив негатив по відношенню до себе.

Але поширену точку зору щодо невміння Шевченка говорити і формулювати свої думки можна спростувати. Так, він не великий мислитель і не аналізуватиме полотна Рембрандта та Ван Гога. Але те, чого хоче від футболістів, може пояснити легко, просто і доступно.

У п'ятницю Андрій Миколайович провів закриту зустріч з групою журналістів – до речі, таке практикував ще його вчитель Валерій Лобановський. Під час умовно "офіційної" частини не скажу, що тренер розкрився і був більш красномовним, ніж зазвичай. Звичайний Шевченко, який важко добирає слова і намагається мовити якомога менше, аби чого не сталося.

Автор: Павло Кубанов
 

Але коли головний тренер збірної спілкувався у форматі один на один чи з двома трьома особами, стало абсолютно зрозуміло: "бей вперёд - комбинация придёт" - такої настанови не буде. Він знає, як хоче грати. Ідеальний варіант – за Гвардіолою: створення чисельної переваги на окремій ділянці поля і різке переведення м'яча в іншу ігрову зону, водночас з підтримкою необхідного балансу у центрі поля.

Інша річ – наявність гравців відповідного класу для того, щоб грати у "складний" футбол. Її у нас немає. І це не Шевченко каже, бо він своїх не здає, а Мирон Маркевич. Голова комітету національних збірних, який теж був присутній на п'ятничній зустрічі. Прямо заявив: вибір обмежений, крайніх захисників мало, потрібна натуралізація. Головний кандидат – Тайсон, з чиїм агентом завтра зустрічатиметься спортивний директор збірної Євген Красников.

Тему провалу збірної на Євро-2016 Мирон Богданович активно намагався зам'яти. Що було, те було – для чого ворушити минуле. Так вважає Маркевич. Сам Шевченко очікувано сказав, що як помічник Фоменка несе відповідальність за ганебний результат у Франції, але тему розвивати не став. Як і не дав однозначної відповіді: чи будуть у подальшому запрошувати до збірної гравців з чемпіонату Росії.

Автор: Павло Кубанов
 

5 вересня нас очікує поєдинок з Ісландією (коли запитав, чи добре для нас, що "гейзери" так далеко зайшли на Євро, то тренер знову "крутанув" бесіду" у бік того, що своїх проблем вистачає). Список запрошених до національної команди буде максимально розширений. А від товариського матчу у рамках підготовки Шевченко відмовився, бо він зірве тренувальний процес. Не виключений, щоправда, спаринг з умовними "Оболонню" чи "Арсеналом".

Президент Федерації Андрій Павелко стояв поруч з Шевченком. Відбив докір у тому, що призначив кума: мовляв, це хотів зробити ще Анатолій Коньков, попередник Павелка, який особистих зв'язків з Андрієм Миколайовичем не має. Наполягає на тому, що запрошення Шевченка до штабу у лютому було ініціативою попереднього тренера Фоменка. Журналісти парирували за Станіславським: "Не вірю!"

Автор: Павло Кубанов
 

Стосовно відбору на Кубок світу-2018. Ми його починаємо, а там побачимо. Бо потрапимо у кумедне становище, якщо скажемо про те, що не поїдемо у будь-якому випадку, і, не дай Боже, посядемо у відбірковій групі третє місце. Тоді у Росії нашу збірну і так не чекатимуть. Але варіант перенесення фінальної частини до іншої країни можливий, і це всі розуміють.

14-15 вересня визначать місце проведення фінального матчу Ліги чемпіонів-2018. Претендує Київ. Якщо програє, то такого матчу у найближчому майбутньому можемо і не дочекатися. Не виключено, що з 2019-го найсильніша команда Європи може визначатися у Нью-Йорку чи Пекіні. До речі, тоді ж обиратимуть нового президента УЄФА. Кого підтримуватиме Україна – невідомо, але, здається, підсумок виборів на користь іспанця Вільяра зрозумілий.

Автор: Павло Кубанов
 

Сам Павелко нині уже на Олімпіаді в Ріо. Не виключено, що домовиться з Бразилією чи Аргентиною стосовно проведення товариського матчу на території України. Звичайно, за умови, що приїдуть всі найсильніші. Мессі, насамперед. Тоді, переконаний президент Федерації, ми зможемо відбити витрати, пов'язані з організацією прийому суперника такого рангу. Бо він приїжджає тільки за серйозні гроші.

Хоча є у мене сумніви, що навіть на Аргентину з Мессі прийде бодай 50 тисяч на київський "Олімпійський". А інші українські арени просто не мають необхідної місткості, щоб заробити на квитках. Можна підняти ціни на них, але тоді народ точно відреагує відмовою прийти на стадіон.

Зараз ви читаєте новину «Красномовний у вузькому колі Шевченко, Маркевич радить забути про Євро-2016, Павелко спробує привезти Мессі – керівники українського футболу зустрілися з групою журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі