пʼятниця, 12 лютого 2010 17:21

Ціна олімпійської медалі: хто і скільки заплатить призерам Ванкувера

Ціна олімпійської медалі: хто і скільки заплатить призерам Ванкувера

Лижники і біатлоністи з фігуристами - такі ж люди, як і ми з вами, і їм теж потрібні гроші, пише напередодні відкриття Ігор-2010 у Ванкувері "Российская газета". Якщо середньостатистичний громадянин окрім основної зарплати може сподіватися на премії, бонус або халтуру, то для спортсмена фінансовий Еверест - це призові.

У Росії "тарифна сітка" весь час збільшувалася - призові у Ванкувері в порівнянні з Іграми в Турині зросли для спортсменів утричі, а для паралімпійців - майже в 30 разів. Подібної фінансової мотивації, як стверджує газета, немає ні в одній іншій країні світу.

За перемогу в Канаді держава виділить 100 тисяч євро рублями, за срібну - 60 тисяч, бронзову - 40. Окрім цього, існує винагорода від Фонду підтримки олімпійців Росії - автомобіль. Своя система виплат призових існує також у федераціях за видами спорту (до 100 тисяч доларів за медаль) і в регіонах. Деякі губернатори готують ключі від новеньких квартир, хтось виділяє героям спорту земельні ділянки або вкладає кошти в створення спортивних шкіл імені прославленого земляка.

Канадці ж взагалі ніколи не платили своїм олімпійцям. Виступати за національну команду вже вважалося вищою нагородою. Цей принцип дотримувався жорстко до грудня минулого року, коли влада все ж таки вирішили заохотити своїх і призначили винагороду за медалі, майже як в сусідніх США - 20, 15 і 10 тисяч канадських доларів.

Казахстан, який чотири роки тому залишився без медалей в Турині, вирішив простимулювати своїх значними сумами. Казахський чемпіон Білої олімпіади може стати багатшим на 250 тисяч доларів, другий призер - на 150 тисяч, ну і 75 - за третє місце.

Естонські спортсмени, які зможуть завоювати медалі, отримають від держави: 100 тисяч євро за перше місце, 70 тисяч - за друге і 45 - за третє. Крім того, тренери переможців і призерів Олімпіади отримають винагороду у розмірі половини від суми, яка дістанеться їх вихованцям. У Латвії все скромніше. Ця прибалтійська країна заплатить чемпіонові 50 тисяч доларів, віце-чемпіонові - 25 і 15 - бронзовому призерові.

У Норвегії, Північній Кореї, Швеції, Новій Зеландії і ще низці країн держава олімпійцям взагалі не платить. Спортсмени б"ються за престиж країни і можуть розраховувати тільки на пам"ятні значки-грамоти, а також щедрість спонсорів.

Нагадаємо, українські олімпійці отримають за золоту медаль $100 тисяч, за срібну - $70 тисяч, а за бронзову - $50 тисяч. Разом зі спортсменами такі самі суми отримають і їх тренерам.

За матеріалами NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Ціна олімпійської медалі: хто і скільки заплатить призерам Ванкувера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі