пʼятниця, 03 серпня 2018 04:17

Оплата комунальних і безкоштовні путівки: переселенці розповіли про допомогу отримали від влади
5

Місцева влада допомагає переселенцям проводити заходи, дає апаратуру та приміщення
Фото: Надано Іриною Гладкою
Переселенці платять податки, але до сих пір не мають право голосу на місцевих виборах
У Житомирі та області близько 8 тисяч переселенців
Організація "Мир на долоні" об'єднує 300 переселенців і воїнів АТО
У Житомирі переселенці активно приймають участь у житті міста

У Житомирі приблизно на половину була реалізована Комплексна державна програма підтримки, адаптації та інтеграції переселенців. Про це Gazeta.ua розповідає Ірина Гладка, голова місцевої громадської організації "Мир на долоні". Вона у 2014 році переїхала до Житомиру з Донецька.

"Писали офіційні запити до місцевих та районних органів влади та просили надати звіти їх роботи, - розповідає Ірина, - . Наприклад, у Житомирі до сих пір місцева влада сплачує комунальні послуги у місцях компактного проживання переселенців. Для дітей виділяють путівки на оздоровлення та відпочинок. А люди, які потрапили у скрутне становище, можуть отримати одноразову фінансову допомогу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дітям-переселенцям отримати путівку за бюджетний кошт

Крім цього, опитували переселенців, щоб оцінити на скільки звичайні люди знають про свої права. Провели інтерв'ю з багатьма переселенцями у місті та області.

Автор: Надано Іриною Гладкою
  У Житомирі та області близько 8 тисяч переселенців
У Житомирі та області близько 8 тисяч переселенців

"Зустрілись з мером міста. Він без підготовки розповів про заходи та політику щодо переселенців. Цим нас дуже вразив,- ділиться Ірина, - Зараз більше розуміння стало з боку місцевої влади. Допомагають нам у проведені заходів, забезпечують апаратурою та приміщенням".

Дослідження презентували на панельній дискусії. Там також обговорили рекомендації, щодо того, що варто робити далі владі з переселенцями.

Автор: Надано Іриною Гладкою
  Організація "Мир на долоні" об'єднує 300 переселенців і воїнів АТО
Організація "Мир на долоні" об'єднує 300 переселенців і воїнів АТО

"У Житомирі та області зареєстровано близько восьми тисяч переселенців. Дехто відкрив свій бізнес, інші – працюють. Більшість повертатись не збираються, - зазначає Ірина, - Ми повноцінні мешканці міста, платимо податки, але досі не маємо права голосувати на виборах. Інша гостра проблема – відсутність власного житла у родин переселенців".

Подібні дослідження проводили місцеві громадські організації у Рівному, Луцьку, Ужгороду, Вінниці. Аналіз ситуації, висновки та рекомендації активісти перепадуть представникам місцевої влади.

Громадська організація "Мир на долоні" офіційно зареєстрували у 2016 році. До неї входять 300 переселенців та воїнів АТО. Волонтери проводять різні майстер-класи, круглі столи, зустрічі з цікавими людьми та проекти для покращення життя місцевих та захисту прав переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Оплата комунальних і безкоштовні путівки: переселенці розповіли про допомогу отримали від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі