вівторок, 12 червня 2018 00:17

Як дітям-переселенцям отримати путівку за бюджетний кошт
6

Можна подавати заяви до районних управлінь у справах молоді та спорту та центри соціальних служб
Фото: З відкритих джерел
У Артек і Молоду Гвардію може поїхати будь-яка дитина
Діти з багатодітних та малозабезпечених родин їздять відпочивати безкоштовно
Путівки для відпочинку завжди менше ніж 20 днів
Щоб отримати путівку у санаторій, дитина має стояти на диспансерному обліку у будь-якого лікаря

Кожна дитина має право три рази на рік поїхати у табір безкоштовно, або з частковою доплатою. Можна відправити дитину відпочивати до моря, річки, гори чи у ліс. Літні путівки важче отримати, ні ж в іншу пору року. Про особливості отримання пільгових путівок Gazeta.ua розказала Наталя Омельченко з Донецька, мама чотирьох дітей та голова громадської організації переселенців "Активна громадська позиція".

"Потрібно чітко розрізняти три поняття: відпочинок, оздоровлення та санаторно-курортне оздоровлення. Законодавчо, це різні поняття, а отже й різні варіанти путівок", - розповідає Наталя Омельченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доступний літній відпочинок для дітей переселенців та воїнів АТО

Путівки для відпочинку завжди менше ніж 20 днів. Там елементів оздоровлення немає. З дітьми грають, проводять квести, веселі ігри. Оздоровлення – путівки від 21 дня. У таких таборах регулярно роблять лікувальну зарядку, проводять аромотерапію тощо. А санаторно-курортне лікування – це зовсім інше. Там направляють зусилля на лікування, а не на розваги. У санаторії відкривають історію лікування пацієнтів та назначають певні процедури для лікування.

Автор: З відкритих джерел
  Путівки для відпочинку завжди менше ніж 20 днів
Путівки для відпочинку завжди менше ніж 20 днів

"Кожна дитина має право за бюджетні кошти один раз у рік відпочити, один раз у рік оздоровитись, та ще один раз у рік отримати санаторно-курортне лікування. Тобто, три рази у рік кудись виїхати, - розповідає Наталя Омельченко, - Інше питання, що не усім потрібно лікування у санаторії. Але, на жаль, зараз мало повністю здорових дітей".

Путівки курортно-санаторного лікування

Щоб поїхати у санаторій, потрібно написати звернення до завідуючого поліклініки чи амбулаторії за місцем проживання. Краще робити два екземпляри заяви та залишити собі один. На ньому повинна бути примітка з датою та номером. У заяві ви можете писати побажання щодо того, куди хочете направити дитину, вказати місяць чи попросити повідомити усі варіанти. Дитина має стояти на диспансерному обліку у будь-якого лікаря. Путівки виділяють за кошт Міністерства охорони здоров'я.

Автор: З відкритих джерел
  Щоб отримати путівку у санаторій, дитина має стояти на диспансерному обліку у будь-якого лікаря
Щоб отримати путівку у санаторій, дитина має стояти на диспансерному обліку у будь-якого лікаря

"У минулому році від поліклініки їздити на оздоровлення у Ворзель разом з дітьми. Платила тільки за дорогу. Там було дуже смачна їжа та доброзичливі співробітники. Але приміщення майже без ремонту. Стіни ще Леніна бачили, - ділиться Жанна Рогатинська з Авдіївки Донецької області, яка сама виховує двох дітей, - Щоб отримати путівку писала заяву на завідуючу лікарні у нашому районі. Потрібна тільки довідка, що потребуємо лікування. Таку довідку по суті можна взяти у будь-якого лікаря. У дітей завжди є якісь проблеми зі здоров'ям".

Путівки з державного бюджету

Два табори працюють коштом держави – "Молода Гвардія" в Одесі та "Артек" у Пущі-Водиці Київської області. До них можуть поїхати будь-яка дитина. Питання тільки у тому, скільки доведеться заплатити родині від вартості путівки. Діти переселенців сплачують 30% від вартості, якщо немає інших пільг. Наприклад, сума може бути меншою, якщо дитина є переможцем олімпіад. Багатодітні, малозабезпечені родини їздять безкоштовно.

Автор: З відкритих джерел
  У Артек і Молоду Гвардію може поїхати будь-яка дитина
У Артек і Молоду Гвардію може поїхати будь-яка дитина

"Робила дзвінків 15 до районних соціальних служб, щоб отримати путівку. Мені казали, що путівок вже немає. Хоч на той момент тендери серед таборів ще не проводили та самі путівки працівники служб ще не отримали, - розповідає Наталя Омельченко, - Почала дзвонити у міську службу, якій підпорядковується районна. Там уточнювала, чому путівок ще немає, а їх вже роздали, та чому не врахували мою заяву з лютого. Моя донька все ж таки поїхала у табір. А більшість батьків не відстоюють власні права".

Наталя радить мати копію письмової заяви зі зверненням. На листі має бути позначка канцелярії з датою прийняття та номером звернення. Якщо будуть виникати проблеми, цю заяву можна показати чиновникам.

Путівка для відпочинку з міських бюджетів

Можна подавати заяви до районних управлінь у справах молоді та спорту та центри соціальних служб. У кожної структури власні путівки. Якщо не отримають в одному місці, то можуть мати успіх в іншому.

Автор: З відкритих джерел
  Діти з багатодітних та малозабезпечених родин їздять відпочивати безкоштовно
Діти з багатодітних та малозабезпечених родин їздять відпочивати безкоштовно

"Раджу писати в заяві "прошу повідомити про будь-які можливості відпочинку", - радить Наталя Омельченко, - Кожне місто чи район сам визначає список пільгових категорії, які можуть отримати путівки безкоштовно чи зі знижкою. По Києву немає пільг для дітей переселенців та тих, що постраждав від війни. І коли така родина звертається до служб, їм можуть сказати, що "не положено".

За словами Наталя, ситуація у інших містах відрізняється від Києва. Бо там можна звертатись не тільки до міського бюджету, а й до обласного чи районного. Ті, що живуть у місті Києві не можуть претендувати на путівки області.

"Старша донька зараз відпочиває у Карпатах від районної державної адміністрації. Оплатила тільки 460 грн квитки на поїзд. Сама путівка коштує 8600 грн. У кімнатах по 4 дитини. У кожного є своя шафа. Душ та туалет в кімнаті. У таборі цікава розважальна програма., - розповідає Жанна Рогатинська, - Працівники самі телефонують пропонують путівки на весну, осінь та зиму. На травень пропонували поїхати до Артеку в Пущу-Водицю. Відмовились, бо в приміщеннях холодно".

В управлінні молоді та спорту Жанні давали квитки в мотузковий парк, до лялькового театру та цирку.


Відпочинок від благодійних фондів та громадських організацій

"Від благодійних фондів діти їздили у Болгарію. Сплатила тільки за довіреність. За фінансування Папи Римського були в Карпатах. Християнські та протестантські організації проводять табори. Діти були й у таких. Дуже сподобалось, - згадує розповідає Жанна Рогатинська, - Коли планую дитячий відпочинок дітей, докладаю максимум зусиль. Сама телефоную, питаю, чи є щось для літнього відпочинку".

Автор: З відкритих джерел
  Гьромпадс+ьркі оьрганізаії
Гьромпадс+ьркі оьрганізаії

Громадські організації створені переселенцями самі організовують відпочинок для своїх дітей. Про можливості розповідають у групах facebook.

"Щороку ми проводимо табір відпочинку біля Азовського моря. у 2017 році їздило 13 родин, це 34 людини. Кожна родина має право звернутися до міської влади по грошову допомогу. Усі наші батьки написали такі заяви та отримали по 2000 гривень. Ми склались разом й орендували базу відпочинку, – ділиться Ганна Травінцева, голова полтавської організації "Ніжність", - Автобус та поїздку у дельфінарій оплатив благодійний фонд. На інші екскурсії ми домовилися безкоштовно. Загалом, завдяки грамотному фандрайзингу, ми заощадили за рік 6000 гривень. На ці кошти винайняли автобус і відвезли 16 дітей з батьками в Київ у аквапарк та у театр опери та балету для дітей та юнацтва. П'ятеро з групи – діти переселенців. Керівництво закладів грошей за екскурсії не взяли".

Для родин переселенців і воїнів АТО відкрили школу корисного дозвілля "Вулик" в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського. Згодом до заходів долучились місцеві жителі.

Зараз ви читаєте новину «Як дітям-переселенцям отримати путівку за бюджетний кошт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі