вівторок, 26 січня 2016 12:15

Вчені знайшли планету, віддалену від зірки на трильйон кілометрів

 

Астрономи з Великобританії з'ясували, що нещодавно відкрита "планета-ізгой" не є самотньою: вона виявилася супутницею невеликої зірки - червоного карлика, навколо якої вона обертається на відстані в трильйон кілометрів. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі MNRAS.

"Це найбільша і "найширша" планетна система, і обидва її мешканці були відомі нам більше восьми років. Нікому не вдавалося знайти зв'язку між ними. Виявилося, що ця планета не така самотня, як ми вважали раніше, хоча вона і дуже сильно віддалена від зірки, і зв'язок між ними ледь видно", — заявив Найалл Дікон з Університету Хартфордшира (Велика Британія).

Повідомляється, що Дікон і його колеги вже кілька років займаються пошуком "планет-ізгоїв" – невеликих кам'янистих небесних тіл або газових гігантів, викинутих з тих чи інших причин з сусідніх з Сонцем зоряних систем. Їх вивчення може підказати вченим, чому планети залишають свої "колиски" і чи можуть подібні "ізгої" виступати переносниками життя.

 

Приблизно п'ять років тому американські астрономи відкрили коричневий карлик 2MASS J2126−8140, розташований у сузір'ї Октанта на невизначеній відстані від Землі. У 2014 році інша група вчених виявила, що він входить до сусіднього з нами скупчення зірок, яке розтяглося між сузір'ями Тукана і Годинника, віддалене від нас усього на 104 світлових роки.

Це змусило астрономів змінити свою думку і сказати, що 2MASS J2126−8140 являє собою велику "планету-ізгоя" з масою, приблизно в 20 разів вищу за юпітеріанську.

Нагадаємо, Телескоп "Хаббл" отримав фото незвичайної галактики, що лежить на "боці" .

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли планету, віддалену від зірки на трильйон кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі