пʼятниця, 05 лютого 2016 10:13

Теорію шести рукостискань урізали до трьох з половиною

 

Фахівці Facebook перевірили знамениту теорію шести рукостискань. Виявилося, що будь-яких двох людей розділяють у середньому 3,57 людини. Про це повідомляється в дослідному блозі компанії.

Оригінальна теорія сформульована для всього населення Землі, однак у розпорядженні розробників були тільки дані Facebook. Для аналізу взято дружні зв'язки всіх 1,59 млрд зареєстрованих користувачів соціальної мережі.

В роботі розглядався соціальний граф. Люди в такому графі представлені точками, а друзі пов'язані ребрами. На графі можна ввести відстань — мінімум довжин послідовностей ребер, що з'єднує дві точки. Середня довжина "ланцюжків людей" при цьому склала 4,57, що відповідає умовним 3,57 "рукостискань".

 

Наприклад, якщо у вас 250 друзів і у кожного з них — теж 250, то тільки число друзів друзів буде більше 62 тис. (за умови, що у вас немає взаємних друзів). Таким чином, перевірити теорію шести рукостискань за допомогою простих обчислень неможливо — потрібно занадто багато пам'яті.

Подивитися, через скільки людей ви, в середньому, пов'язані з кожним користувачем фейсбуку, можна тут.

Facebook іноді використовує дані про взаємну зв'язку користувачів в дослідницьких цілях. Раніше з'ясувалося, що на політичне забарвлення стрічки новин впливає сам користувач. При цьому алгоритм підбору новин у Facebook практично не позначається на тому, скільки новин із різних політичних таборів бачать користувачі, в основному це визначається складом друзів і власних уподобань користувача.

Нагадаємо, Цукерберг передбачає зростання числа користувачів Facebook до 5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Теорію шести рукостискань урізали до трьох з половиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі