вівторок, 10 березня 2009 08:59

У Інтернеті з"явиться пошукова система з фантастичних фільмів

У Інтернеті з"явиться пошукова система з фантастичних фільмів

Прихильники серіалу "Зоряний шлях" (Star Trek) і інших фантастичних творів, де фігурували "розумні комп"ютери", незабаром зможуть побачити втілення своїх дитячих фантазій.

Навряд чи Інтернет справився б з покладеною на нього функцією сховища людських знань, коли б не безліч пошукових систем, що дозволяють орієнтуватися в цій безодні інформації. Але всі вони - від гігантів минулого, як AOL або Askjeeves, до лідерів теперішнього часу, як Yahoo або Google, - дуже схожі один на одного. Тому проникнути на перенасичений ринок може лише продукт, у своєму роді унікальний.

У травні 2009 року Стівен Вольфрам, автор програми Mathematica, має намір запустити веб-сервіс Wolfram Alpha, який зможе знаходити відповіді на запитання, поставлені природною мовою.

Автор називає систему Wolfram Alpha "комп"ютеризованою системою знань". Вона здатна обробляти запити в тій формі, яка найбільш зручна для людського сприйняття. Якщо запитати її, звичайно ж, англійською, принаймні, на перших порах: "Чому небо блакитне?" або "Скільки кісток в людському тілі?" - можна отримати пряму відповідь, засновану на сучасних наукових фактах.

Wolfram Alpha не використовує повнотекстовий пошук, намагаючись знайти в Мережі існуючу відповідь на питання, а формує її самостійно. Новий сервіс зможе відповісти на запитання "Де знаходиться Тімбукту?", "Скільки протонів в атомі водню?", а також, наприклад, "Коли акції Google коштували більше 300 доларів?", не вдаючись до веб-пошуку. Натомість Wolfram Alpha проаналізує дані, що надходять, і сформує результат.

Такі комп"ютерні системи дуже довго займали уяву письменників-фантастів. Пошукові системи Інтернету зробили подібний діалог людини і машини можливими, але всі вони позбавлені алгоритму пошуку, який дозволив би видати відповідь з сучасної бази наукових знань.

У той же час, Wolfram Alpha не зможе мати справи з питаннями, на які не існує фактичних відповідей, так що не варто питати її: "У чому сенс життя?" - ні її, ні кого-небудь іншого.

Варто відмітити, що Wolfram Alpha - не пошукова система в сучасному сенсі. Вона не намагається аналізувати ресурси Інтернету, а лише займається пошуком в бібліотеці, заснованій на програмних продуктах Стефана Вольфрама, - Mathematica і A New Kind of Science. Алгоритми, що розробляються автором, дозволять надати цим даним зрозумілу для користувача форму. Подібно Вікипедії (Wikipedia), база знань зможе поповнюватися інформацією з самих різних джерел, але ця робота не розрахована на середньостатистичного користувача, оскільки зпотребує певних навиків програмування.

Очікується, що Wolfram Alpha зможе відповідати на запитання в галузях науки, технології, географії, кулінарії, бізнесу, музики і багато іншого.

Над проектом працювала близько сотні осіб. Вольфрам стверджує, що новий сервіс дасть змогу одержувати фактологічну інформацію за допомогою простого пошукового рядка.

За матеріалами F1cd.ru, Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «У Інтернеті з"явиться пошукова система з фантастичних фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі