пʼятниця, 03 липня 2009 16:40

Учені розвінчали ще один міф про пінгвінів

Учені розвінчали ще один міф про пінгвінів

Біологи розвінчали міф про підвищену дбайливість пінгвінів. Свої висновки вчені виклали в статті в журналі Animal Behaviour. Коротко суть роботи приводить журнал Wired.

Пінгвіни формують пари на все життя і спільно піклуються про потомство. Батьки поперемінно залишаються на березі, де наглядають за яйцем або пташеням, що вилупилося (у пінгвінів частіше народжується одне дитинча, рідше - двоє). Другий партнер в цей час полює в морі, набираючи вагу і збираючи їжу для пташеняти.

Учені вирішили дізнатися, що відбудеться, якщо один з партнерів почне гірше полювати. Дослідники вибрали 46 пар пінгвінів Аделі і закріпили на спині одного з партнерів (як самок, так і самців) пластикову коробочку. Вона не заважала нормальному виконанню необхідних життєвих функцій, але погіршувала рухливість птахів у воді. Відповідно, "невдаха" гірше полював і вимушений був проводити більше часу в морі і приносив пташеняті менше їжі.

Учені з"ясували, що другий партнер ніяк не намагався компенсувати супутнику його неповноцінність. Пінгвіни без коробочок не приносили на сушу більше їжі і не скорочували час полювання, щоб дати можливість "невдасі" надолужити прогаяне. У результаті пташеня і партнер, якому дослідники штучно ускладнили життя, сильно втрачали у вазі в порівнянні з парами, де обидва партнери могли нормально полювати. Птахи деяких інших видів (наприклад, горобці і синиці) в аналогічних експериментах намагалися допомогти партнерові справитися з труднощами.

Учені запропонували декілька пояснень незвичайної черствості пінгвінів. Перша гіпотеза оперує термінам еволюційної теорії. Пінгвіни живуть до 20 років і дають потомство кілька разів в житті. З цієї причини власне виживання є для них пріоритетнішим, ніж виживання одного з багатьох пташенят. Птахи, що розмножуються один-два разу в житті, навпаки, роблять все можливе, щоб збільшити шанси своїх пташенят не загинути.

Друге припущення пояснює дивну байдужість тим, що самці пінгвінів не дуже добре спілкуються з іншими птахами. Коли коробочка знаходилася на спині у самця, він не міг "розповісти" про свою біду супутниці. Якщо ж "невдахою" виявлялася самка, то партнер просто не сприймав її заклики про допомогу.

За матеріалом Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Учені розвінчали ще один міф про пінгвінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі