вівторок, 07 липня 2009 15:15

Учені припускають, що секс з"явився як засіб проти паразитів

Учені припускають, що секс з"явився як засіб проти паразитів

Статевий спосіб розмноження, можливо, з"явився в ході еволюції як засіб генетичного захисту від паразитів, говорить група швейцарських і американських учених.

Учені відзначають, що організми, що використовують нестатевий спосіб розмноження, - мікроби, деякі рослини і навіть деякі плазуни - отримують ряд переваг. Вони здатні розмножуватися з більшою швидкістю, а значить можуть витіснити своїх двостатевих конкурентів.

Проте в цьому криється і слабкість "асексуальних" організмів. Всі їх нащадки є їх точними генетичними копіями - клонами, і у випадку, якщо паразити знайдуть в їх генетичному коді вразливість, "вони можуть бути непропорційно сильно схильні до зараження".

Учені провели серію експериментів, щоб на практиці перевірити, як на популяції схожих організмів впливають відмінності в способі розмноження.

Протягом майже десяти років вони спостерігали за змішаною популяцією новозеландських прісноводих равликів (Potamopyrgus antipodarum), що практикували обидва способи розмноження.

Результати експерименту показали, що спочатку найбільш часті типи клонів через деякий час були повністю витиснені через інфекції, тоді як ті, хто практикував статеве розмноження, продемонстрували значно більшу стійкість.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені припускають, що секс з"явився як засіб проти паразитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі