вівторок, 18 серпня 2009 18:10

Учені довели, що залежність від фізичних вправ схожа на наркотичну

Учені довели, що залежність від фізичних вправ схожа на наркотичну

Американські учені виявили, що надмірне захоплення спортивними вправами може викликати фізичну залежність, схожу з героїновою.

В експерименті на щурах введення препарату, що викликає синдром відміни у опіоїдних наркоманів, тваринам після довгого бігу в колесі призводило до розвитку схожого синдрому, повідомляє Physorg.

Найбільша схожість з наркоманією була виявлена в "атлетичної анорексії" - стану, при якому надмірні вправи (як правило, розпочаті з метою зниження ваги) стають нестримною потребою, яка поєднується з різко пониженим апетитом, що призводить до важкого, часто летального виснаження.

Дослідники з Університету Тафтса в Массачусетсі помістили 44 самці і 40 самок лабораторних щурів в умови, де вони могли на вибір бігати в колесі або нехтувати фізичною активністю. Через декілька тижнів спостереження тварин розділили на дві групи: "активних", таких, що посилено займалися бігом, і "неактивних", таких, що вважали за краще відпочивати.

Для симуляції "атлетичної анорексії" кожну групу тварин розділили на дві частини - одна діставала доступ до їжі протягом однієї години в день, інша могла харчуватися необмежено.

Через деякий час тваринам зі всіх чотирьох груп ввели налтрексон - антагоніст опіоїдних рецепторів, який викликає "ломку" у наркоманів, залежних від героїну, морфіну і подібних речовин.

У відповідь на введення препарату в "активних" щурів розвинувся типовий синдром відміни: вони тремтіли, звивалися і скреготіли зубами. Найбільш виражені симптоми спостерігалися у тварин, що бігали більше за інших при зниженому споживанні їжі. Реакція "неактивних" щурів на введення налтрексона незалежно від режиму харчування була незначною.

На думку керівника дослідження Робіна Канарека (Robin Kanarek), надмірні вправи призводять до підвищеного вироблення в мозку "медіаторів задоволення" - ендорфінів і дофаміна, що відповідає біохімічним змінам при вживанні опіатних наркотиків.

Учені сподіваються, що отримані ними результати можна буде застосувати "у зворотний бік" - для розробки методів реабілітації наркоманів за допомогою фізичних навантажень.

За матеріалом Медицинский портал

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що залежність від фізичних вправ схожа на наркотичну ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі