пʼятниця, 31 січня 2014 15:34

У Китаї та Індонезії зустріли Новий рік Синього коня
29

Фото: Фото: Reuters

Сьогодні вночі за місячним календарем Змія поступилася місцем Синьому коню. Тільки зараз в силу вступають всі прогнози і гороскопи, пов'язані з верховенством Коня. На Сході гуляння триватимуть два тижні і завершаться традиційним Святом ліхтарів.

Китайці називають Новий рік Святом весни, багато хто називає його "місячним Новим роком" - він наступає на другий молодик після 21 грудня, тобто в проміжок між 30 січня і 20 лютого за григоріанським календарем. Цього разу початок нового року прийшовся в Китаї в ніч на 31 січня.

У перший день свят прийнято варити на всю сім'ю особливу ароматну кашу "лабачжоу" з різних зернових культур. У неї часто додають червоні боби, мелений лотос, фініки, арахіс, рис і корицю. Ця страва символізує надію на багатий урожай і достаток в наступаючому році. Також на стіл ставлять каструлю, а навколо неї кладуть сирі інгредієнти. Вся сім'я кладе по черзі в каструлю м'ясо, морепродукти і овочі, варить їх і відразу їсть. Трапеза триває кілька годин.

У сім'ї у святкову ніч обов'язково обмінюються "хунбао" - червоними конвертами з грошима. Як правило, старші дарують такі конверти молодшим. Китайський новий рік прийнято зустрічати в червоному одязі - "на удачу".

До Нового року китайці обов'язково прибирають у будинку та миють вікна. Вважається, що таким чином можна позбутися всіх невдач і бід, що минає. Традиційний символ свята - червоні драконові ліхтарі. Їх вішають скрізь. На дверях будинків наклеюють зображення духів воріт і новорічні привітання з побажаннями.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї та Індонезії зустріли Новий рік Синього коня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі