середа, 14 серпня 2024 09:43

Перша Пречиста: нова дата великого свята і що мають пам'ятати жінки про цей день

Перша Пречиста: нова дата великого свята і що мають пам'ятати жінки про цей день
15 серпня за новим церковним календарем - Успіння Пресвятої Богородиці Фото: pinterest

15 серпня за новим церковним календарем ПЦУ віряни відзначають одне з найбільших свят - Успіння Пресвятої Богородиці.

У народі його називають Першою Пречистою. До цього часу свято відзначали 28 серпня за юліанським календарем. Це свято входить до переліку 12 найбільш важливих релігійних свят. Воно присвячене вшануванню відходу Діви Марії із життя земного.

Також в цей день вшановують пам'ять ікони Успіння Божої Матері Києво-Печерської.

На Першу Пречисту заборонено виконувати важку фізичну роботу. Натомість варто піти в храм на службу Божу, помолитись за здоров'я рідних та поставити за них свічку. Про які ще заборони, традиції та прикмети варто знати, розповість Gazeta.ua.

Успіння Пресвятої Богородиці - тихе і світле свято, яке завершує річне коло двунадесятих свят і знаменує відхід із земного життя Діви Марії. Про це оповідає ікона Успіння Пресвятої Богородиці.

Прикмети

день сонячний і теплий - бабине літо буде прохолодним;

веселка з'явилася цього дня - до теплої осені;

багато павутини - взимку буде мало снігу;

дощ пішов - весь вересень буде з дощами;

туман випав - до врожаю грибів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воздвиження Хреста Господнього: нова дата церковного свята, традиції та заборони

У народному календарі 15 серпня - свято Перша Пречиста. Це одне з найулюбленіших свят, коли вшановують матінку-землю. Загалом є три Пречисти - 15 (28) серпня, 7 (21) вересня і 1 (14) жовтня. У народі кажуть: "Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя - снігом вкриває".

15 серпня відоме також як Степан-Сіновал, Степанів день.

Що не можна робити

Уникайте лайки, злості, пліток і наклепів, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Категорично заборонено лихословити - вважається, що за це Бог карає заїканням, німотою або втратою пам'яті.

У велике свято забороняється працювати, особливо виконувати жіночу роботу - прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям, не слід брати до рук ріжучі предмети, палити багаття, веселитися, стригти волосся.

Також у народі кажуть, що цього дня не можна ходити босоніж по росі - за повір'ям, це пролиті за Богородицею сльози, які роблять землю гіркою, і від цього можна захворіти.

Що можна робити

У свято добре піти до церкви або помолитися Богородиці вдома - попросити її про здоров'я і благополуччя для себе і рідних. Вважається, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік - треба лише щиро помолитися і покаятися.

До святого образу Успіння Богородиці звертаються з будь-якими проханнями, часто просять про зцілення від фізичних і душевних хвороб. Ікона допомагає зміцнити віру, позбутися гріховних помислів і згубних пристрастей.

За традицією в храмах на це свято освячують зерно нового врожаю, а також свіжий хліб, спечений із борошна свіжого помелу. У народі на Успіння існував звичай щедро обдаровувати жебраків. Також із цього дня починається пора весіль.

У серпні на українців чекає багато свят. Саме в останній місяць літа відзначають п'ять головних церковних празників.

Серед них за новим церковним календарем, які змінили свої дати, - три свята Спаса, Успіння Пресвятої Богородиці, а також Усікновення глави Іоана Предтечі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Зараз ви читаєте новину «Перша Пречиста: нова дата великого свята і що мають пам'ятати жінки про цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі