пʼятниця, 29 липня 2011 13:11

Люди з великих міст втрачають розум через повітря

Люди з великих міст втрачають розум через повітря

Брудне повітря мегаполісів призводить до зниження розумових здібностей і пошкодження мозку.

Це було з'ясовано в ході дослідження, яке провела група вчених з Університету штату Огайо в США під керівництвом Лаури Фонкен. Звіт про дослідження був опублікований в журналі Molecular Psychiatry.

В експерименті взяли участь дві групи мишей. Одна з цих груп протягом десяти місяців п'ять днів на тиждень по шість годин на день дихала забрудненим повітрям, яке за своїми параметрами відповідав середнім показникам атмосфери великих міст світу.

Потім вчені провели тест, який повинен був оцінити розумові здібності мишей. Їх садили в яскраво освітлене приміщення із закритою коробкою, в якій знаходилося невеликий отвір, куди могли заповзти гризуни, що тікали від яскравого світла.

У результаті з'ясувалося, що миші, що дихали брудним повітрям, насилу знаходили і погано запам'ятовували місцезнаходження цього отвору, ніж їх родичі з тестової групи. Крім того, ці гризуни перебували в стані, схожому на депресію, і страждали від необгрунтованого занепокоєння.

Вчені припускають, що виною цьому є тверді мікрочастинки, що містяться в забрудненому повітрі. Вони викликають запалення в частині мозку, яка відповідає за короткочасну і довготривалу пам'ять, а також за формування емоцій. У мозку постраждалих від брудного повітря мишей сильно спростилася структура і зменшилася кількість нервових клітин.

Зараз ви читаєте новину «Люди з великих міст втрачають розум через повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі