понеділок, 04 жовтня 2021 09:31

Коли потрібно починати накопичувати пенсію

У заможних країнах люди думають про пенсію з молодого віку. Тому потім повноцінно живуть, а не існують на мізерні виплати від держави. Можуть собі дозволити подорожі світом та активний відпочинок.

  Чим раніше почати накопичувати гроші на пенсію, тим ефективніше працюватимуть складні відсотки
Чим раніше почати накопичувати гроші на пенсію, тим ефективніше працюватимуть складні відсотки

В Україні триває пенсійна реформа. За нею система пенсійного забезпечення буде складатися з трьох рівнів:

• Солідарна система обов'язкового державного пенсійного забезпечення.
• Накопичувальна система обов'язкового державного страхування.
• Система добровільного недержавного пенсійного забезпечення

Зараз працює тільки перший рівень пенсійного забезпечення. Другий рівень планують ввести у 2023 році. Третій може функціювати, але не користується популярністю у населення через недовіру до фінансової системи.

Солідарна пенсійна система в Україні працює через пенсійний фонд. Він наповнюється єдиними страховими внесками людей, які працюють і отримують доходи. Ця установа виплачує пенсії людям, які не працюють і мають право на пенсію.

Солідарна система надійно працює, якщо населення країни зростає, або принаймні не зменшується. Якщо кількість пенсіонерів стає великою відносно працюючих громадян, пенсійні внески відносно зарплати теж зростають і стають обтяжливими.

В Україні пенсію за солідарною системою отримують 11 млн людей - 27% населення або кожний четвертий громадянин. Доходів пенсійного фонду не вистачає на виплату пенсій, тому він дотується з державного бюджету. У 2020 році фонд виплатив пенсій на суму 479 млрд грн, з яких 85 млрд грн він отримав з державного бюджету.

  Чим раніше почати накопичувати гроші на пенсію, тим ефективніше працюватимуть складні відсотки
Чим раніше почати накопичувати гроші на пенсію, тим ефективніше працюватимуть складні відсотки

В розвинутих країнах основним способом накопичення збережень для використання у похилому віці слугує недержавне пенсійне забезпечення. До нього відносять такі способи заощадити гроші на пенсію:

• Банківські депозити - не принесе великого прибутку, але захистить пенсійні заощадження від інфляції. Якщо не знімати гроші протягом 15-20 років, складні відсотки будуть працювати так само, як у пенсійному фонді.
• Страхування життя – укладається договір накопичувального страхування життя. Такий поліс вважається надійним способом накопичити гроші і отримувати довічну пенсію.
• Довгострокові інвестиції - використання інструментів фондових ринків. Середній американський пенсіонер має у своєму активі акції компаній і біржових фондів.
• Пайові інвестиційні фонди - приносять більший прибуток, ніж банківські депозити чи пенсійні фонди. Але відносяться до більш ризикових.
• Інвестиції в нерухомість - найдоступніший вид капіталовкладення в Україні. Він зрозумілий, доступний і надійний.

Кожен самостійно вирішує, яким способом забезпечити власну старість. Фахівці радять використовувати декілька різних інструментів. Чим раніше почати накопичувати гроші на пенсію, тим ефективніше працюватимуть складні відсотки. Всього 1-2% від доходу сьогодні, здатні значно змінити життя в майбутньому.

Financer.com

Зараз ви читаєте новину «Коли потрібно починати накопичувати пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі