четвер, 31 жовтня 2013 15:17

Фінський Санта-Клаус вітається з туристами 70 мовами світу
5

Фото: Фото: Катерина Гончарова

Днями до Києва завітав Санта-Клаус, який живе в Лапландії і приймає туристів у себе в резиденції за Полярним колом. Прийом для Санти в Україні влаштували в резиденції посла Фінляндії.

Під час офіційного прийому до Санти вишикувалася черга дітей і дорослих. Всі хотіли сфотографуватися зі справжнім Йолоупуккі, як називають його фіни. Сантою хоче сфотографуватись хлопчик років 7. Санта щиро всміхається в об'єктив крізь сиву бороду.

"Ти мусиш мені сказати, де святкуватимеш Новий рік", - каже Санта хлопчику англійською.

"В Україні."

"Тоді я передам листа українському Діду Морозу, щоб той щось тобі подарував. А поки можеш замовляти, я йому все скажу. Бо він мій родич."

"Ще не знаю."

"Може у тебе якісь хобі є?"

"Так, я плаваю, граю в теніс", - каже англійською хлопчик.

"Молодець, і не забудь вчити мови."

Традиції вітати дітей на Новий рік, як роблять усі Санта-Клауси світу, пішли від святого Миколая. Реальної людини, яка жила на території Туреччини в 4 столітті, - розповідає Санта за келихом вина.

"У своєму місті Миколай допомагав бідним дітям, бо був багатий і добрий. А коли помер, католицька церква причислила його до лику святих. Миколая стали наводити у приклад як благодійника, а пізніше це переросло в легенду про дідуся-чарівника, який мандрує від дому до дому і вітає дітей на Новий рік. У православному світі став відомий як Микола Чудотворець. Традиція мати власного святого Миколая швидко поширилася світом. В Україні і в Росії це Дід Мороз, у Фінляндії — я, тобто Йоулупуккі. Так ми звемо Санту по-фінськи. У нас найбільш хороший для Санти клімат — довга зима, снігопади"

Санта приймає туристів у своїй резиденції в тематичному різдвяному розважальному центрі "Санта Парк" за 8 км від міста Рованіємі, близько 800 кілометрів від столиці Гельсінкі.

"Став працювати Сантою, коли вийшов на пенсію, - неофіційно зізнається чоловік, - Ні на секунду не вагався, коли запропонували. Бо ж я сам виріс на традиціях, коли до нас додому щороку навідувався старенький бородатий чоловічок у червоній шапці. У нас не має жодного будинку, де би на Різдво і Новий рік не ставили свічки на вікнах, не наряджали ялинку і не вішали на двері хат вінків і дзвіночків. Тому мені інколи здається, що в Фінляндії зимові свята проводять найпишніше у світі".

Головне правило Санта-Клаусів — не вживати під час спілкування з дітьми ні краплі алкоголю, не палити.

"Часто Санта-Клауси псують дитячі вечірки, перехиливши чарку. Перед Новим роком ходять від дому до дому, і майже всюди їм пропонують чи горілку, чи коньяк", - розповідає.

Також не можна запізнюватись на зустрічі. "Тоді діти перестають вірити, що Санта — справжній. Перед замовленнями треба добре виспатися, бо часом їду до дітей на 9 ранку, а повертаюсь о 3 ранку наступної доби.. Часто говорю з дітьми по телефону. Тоді допомагають знання мов. Перед тим, як в резиденцію Санти приїздять туристи, перед цим я довідуюсь, з якої саме країни їдуть. Тоді каже "Щасливого Різдва" і "З Новим роком" їхньою мовою. Вивчив ці слова на 70 мовах світу. Хоча приїздять переважно з Європи".

 

Зараз ви читаєте новину «Фінський Санта-Клаус вітається з туристами 70 мовами світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі