вівторок, 13 жовтня 2009 09:40

Ентомологи довели, що павук може дотримуватися вегетаріанської дієти

Ентомологи довели, що павук може дотримуватися вегетаріанської дієти
Вчені відкрили павука-вегетаріанця. Павук виду Bagheera kiplingi мешкає в Центральній Америці і харчується виключно рослинністю. Існування цього виду було відомо і раніше, але переконатися в його вегетаріанському раціоні вдалося вперше.

Вчені вперше відкрили павука-вегетаріанця Bagheera kiplingi, який, на відміну від своїх хижих побратимів класу павукоподібних, комах і тварин віддає перевагу дієті з листя, передає американський телеканал Fox News. Як вважають вчені з Університету Вілланова в Пенсільванії (США), які довели вегетаріанську основу дієти павука тварина може вважатися рідкісним представником серед 40 тис. видів павуків, що живиться рослинною їжею.

Павук має чотири пари ніг. Він мешкає в тропічних лісах Центральної Америки (зокрема, в Коста-Ріці і Мексиці) і харчується невеликими відростками на кінчиках листя тропічних видів акацій. Bagheera kiplingi належать до ряду павуків-скакунів, мають потужні лапи і відмінний зір. Він може стрибнути на відстань, яка більше, ніж у 50 разів перевищує довжину його тільця.

Все життя павуки цього виду проводять на акаціях, при цьому перебуваючи у тісній взаємодії з мурахами, які захищають рослину від інших комах. Як довели дослідники, павуки переймають моделі поведінки мурах, завдяки мімікрії під них.

Раніше вже було відомо, що Bagheera kiplingi не гребують шматочками листя акації, але тільки зараз вдалося довести, що саме ця вегетаріанська їжа становить основу раціону павука.

"Це перший павук, основу раціону якого складає рослинна їжа", - йдеться в дослідженні, одним з авторів якого виступив Крістофер Міхен. За його словами, більше 90% їжі павука є саме листя акації.

Текст дослідження буде опубліковано у свіжому номері журналу Current Biology.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Ентомологи довели, що павук може дотримуватися вегетаріанської дієти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі