вівторок, 28 травня 2024 05:50

Не кричіть на дітей і будьте подалі від водойм: що треба знати про Микитів день

Не кричіть на дітей і будьте подалі від водойм: що треба знати про Микитів день
Якщо 28 травня активно літають оси - найближчим часом погода покращиться. Фото: pinterest

28 травня вшановують преподобного Микиту Сповідника, єпископа Халкидонського. Був видатним духовним лідером і захисником православ'я у часи іконоборства, яке відбувалося у VIII столітті. Він народився в благочестивій родині в Кесарії Вифінійській і від дитинства прагнув до духовності, прислужуючи в церкві.

Після смерті матері його батько прийняв монаший постриг, а Микита приєднався до Мидикійського монастиря, де він виявив свої здібності та глибоку віру в Бога. За сім років доброчесного життя в монастирі, Микиту висвятили на пресвітера, а пізніше він став ігуменом обителі після смерті святого Никифора.

Преподобний Микита відомий своїм милосердям і небайдужістю до страждань ближніх. Він завжди допомагав убогим, приймав мандрівників у своєму будинку, дбав про сиріт і вдів, із благоговінням ставився до святих ікон. Його життя було прикладом богоугодності і милосердя.

У часи іконоборства, коли імператор Лев Вірменін намагався знищити святі ікони, преподобний Микита мужньо виступав проти цієї єресі і переконував людей продовжувати благоговійно поклонятися святим зображенням. За свою вірність цим святим образам, він переживав багато страждань, був підданий тортурам і відправлений у заслання.

Преподобний Микита помер на початку IX століття, залишивши після себе свої мощі, біля яких стали відбуватися численні чудеса зцілення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння-2024: що зробити в найдовший день року, щоб біди оминали увесь рік

28 травня - день пам'яті священномученика Євтихія, єпископа Мелітинського. Жив у I столітті і був відомим своєю відданістю християнській вірі та проповідуванням. Він народився у регіоні Фригії, який зараз розташований на території сучасної Туреччини. Євтихій став учнем апостола Івана Богослова і пізніше помічником апостола Павла.

Він був висвячений на єпископа Себастії (пізніше перейменовано на "Самарія") у Палестині. Євтихій проповідував Євангеліє, знищував храми ідолів і перетерпів ув'язнення та тортури за свою віру. Незважаючи на жорстокі катування, він завжди знаходив сили витримувати муки, завдяки підтримці Господа.

За легендами, Євтихій був відкритим критиком ідолопоклонників і язичників, проповідуючи, що Ісус Христос - єдиний істинний Бог. Його праведне життя закінчилося у глибокій старості в рідному місті Себастії. Деякі джерела стверджують, що він загинув мученицькою смертю на початку II століття.

Прикмети

Дощить - до сухої осені.

В небі довго видно веселку - чекайте на негоду.

Оси активно літають - найближчим часом погода покращиться.

Що завтра не можна робити, а що варто

В полудень наші предки зачиняли вікна і двері, щоб в оселю не пройшли злі духи.

Також було заборонено купатися у водоймі, вірили, що це до біди. Батьки намагалися не сварити своїх дітей, тому що інакше добробут піде з родини на цілий рік.

Вагітні жінки йшли цього дня у поле, щоб їхня майбутня дитина мала таке ж міцне здоров'я як і молоді колоски. Селяни молилися святому Микиті, щоб той подарував здоров'я домашній птиці.

У перший місяць літа на українців чекає багато державних та професійних та міжнародних свят. 1 червня - День захисту дітей. В цей день також святкують Всесвітній день батьків, а 16 червня - День батька в Україні. 4 червня - День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.

Наприкінці місяця настане одна з найголовніших подій у країні - День Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Не кричіть на дітей і будьте подалі від водойм: що треба знати про Микитів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі