вівторок, 01 березня 2016 06:35

Військові заряджають телефони від Сонця

Автор: Володимир Мукан
 

Сонячні батареї для зарядки телефонів і планшетів стали частіше купувати після початку АТО, кажуть у магазині електроніки на вул. Гоголя в Черкасах.

— В окопах електрики немає, а зв'язок потрібен. Тому й беруть зарядки, що не потребують 220 вольт, — розповідає продавець 32-річний Олег Міщенко. — Раніше їх купували лише підлітки й туристи — одну-дві на рік. За ­2015-й продали півсотні сонячних батарей.

Найдешевший пристрій для мобільного коштує 180 грн. Завбільшки з пачку сигарет. Улітку заряджає телефон за 3–4 год. Взимку — за 7. Найпростіші мають акумулятор, що заряджається від сонячного світла.

— Якщо телефон сів у темний час доби, його можна зарядити від акумулятора сонячної батареї, але лише на третину. Цього вистачить на кілька дзвінків. Є більші сонячні батареї за 600–800 гривень. Такі купують для планшетів. Вони заряджають телефон за 3–3,5 години.

Перед придбанням під'єднайте пристрій до свого гаджету. У кожного третього телефона трапляються помилки при заряджанні від сонячної батареї. Зазвичай таке буває з айфонами і "самсунгами".

Перший серійний мобільний телефон випустили 1973 року. Його створив американець українського походження Мартін Купер із компанії "Моторола", що виробляла радіо­деталі й приймачі. Пристрій розробляли 10 років. Компанія витратила на це $85 млн.

Мобільний важив 800 г. У пам'яті зберігав 30 номерів. Акумулятора вистачало на годину розмови, повністю заряджався за 10 год. Коштував такий телефон $3,7 тис.

Зараз ви читаєте новину «Військові заряджають телефони від Сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі