четвер, 14 вересня 2006 19:20

Пітон перетравить усе, якщо не задихнеться

Автор: фото: REUTERS
  Пітон щойно проковтнув вівцю і не міг самостійно пересуватися
Пітон щойно проковтнув вівцю і не міг самостійно пересуватися

Минулого тижня в малайзійському селі Кампунг Жабор, за 200 км від столиці Куала-Лумпур, пітон проковтнув вагітну вівцю. Шестиметрова змія, вагою 90 кг, після трапези змогла виповзти з пасовиська. Але на асфальтованій дорозі сили покинули рептилію, і вона не змогла самостійно пересуватися. Місцеві жителі викликали пожежників, які доставили гадюку в зоопарк.

Пітони здатні нападати на різних тварин. У жовтні 2005 року в американському штаті Флорида чотириметровий бірманський пітон намагався заковтнути ще живого майже двометрового алігатора. Однак коли крокодил почав пручатися, шлунок пітона лопнув. Хоча алігатор так і залишився в тілі змії.

Не розрахував свої сили й інший пітон, який у жовтні 2005 року помер, так і не впоравшись із великою козою, яку він проковтнув, — загинув від нестачі повітря.

У природних умовах пітони виростають від 0,5 до 10 метрів завдовжки. Їжею для них стає усе, що рухається і має відповідні розміри. Час, необхідний рептилії для перетравлення їжі, залежить передусім від розміру здобичі. Іншим фактором є температура навколишнього середовища. Чим вона вища, тим швидший процес травлення, і навпаки. Дорослі особини пітонів здатні перетравити практично все, що з"їдають. Бо шлунок виділяє кислоту, яка пропалює метал.

Зараз ви читаєте новину «Пітон перетравить усе, якщо не задихнеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі