вівторок, 24 вересня 2013 00:15

Лосі восени п'яніють від мухоморів

Автор: фото з сайта www.timestandstill.net
  Лось за раз з’їдає п’ять-шість мухоморів. Потім лягає і пережовує їх. Гриби роблять тварину сміливішою і виганяють глистів
Лось за раз з’їдає п’ять-шість мухоморів. Потім лягає і пережовує їх. Гриби роблять тварину сміливішою і виганяють глистів

У передмісті Стокгольма п'ять лосів не пустили чоловіка до власного будинку. Тварин відігнала поліція.

— Люди не збирають яблука, що попадали. Лосі їдять їх і п'яніють, — говорить Албін Нейварберг зі стокгольмської поліції. — Стають безстрашні. Тверезі задкують від людей, а ці кидаються вперед. Можуть пуститися в погоню.

У київському інституті ім. Шмальгаузена кажуть, що лосі восени буйні через мухомори.

— У тварини коротка шия і довгі ноги. Куди їм нахилятися за яблуками? Їдять молоді дерева та кущі, гриби на високих ніжках. У вересні в них шлюбний період, — розповідає 41-річний Віталій Смаголь, завідувач лабораторії мисливських ресурсів інституту. — Їдять багато мухоморів, що діють як сексуальний стимулятор. Стають сміливі, агресивні. Якась бабуся вийде по гриби і шурхотить у кущах. Лось може подумати, що там суперник. Але на людей нападають рідко.

Тварини б'ються за самиць. Хочуть запліднити кількох.

— Знаходить самицю по запаху і переслідує кілька днів. У цей час інший може вчути її та ходити слідом. Тоді буцаються рогами. Вони як лопати з відростками. Зчеплюються, тому боротьба безкровна. Туди-сюди пожмуться, хто кого пересилить. Слабший іде.

Починають пробувати сили у 5-6 років. 2-річні самці зрілі, але до боротьби їх не допускають старші.

— У зграї лосі не збираються. Разом сходяться тільки холодної зими до годівниць, що їм влаштовують лісники. Більшу частину року одинаки. Самиці ходять із дитинчатами, доки тим не виповниться два роки.

У 2 роки самиця може народити. Виношує вісім з половиною місяців. Лосенята з'являються у квітні-травні. Розквіт сил у 12 років.

— В зоопарках доживають до 25. В лісі до 14-16, бо гірше харчуються, заїдають глисти. Слабнуть і програють молодим. Власною смертю копитні не помирають. На них полюють хижаки. Вовки в Україні на лося не ходять, бо косулі легша здобич. Найбільше їх убивають мисливці.

18 тисяч лосів жили в Україні на початку 1990-х. Зараз їх учетверо менше. Живуть на Чернігівщині та Житомирщині. Біологи хочуть, щоб заборонили полювати на лося.

Зараз ви читаєте новину «Лосі восени п'яніють від мухоморів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі