середа, 16 травня 2012 05:45

Поранений першокласник 13 разів викликав "швидку"

11 травня з відділення мікрохірургії Донецького інституту травматології виписали 7-річного Андрія Фідія з міста Горлівка. Лікарі пришили йому праву руку, яку відрізало шибкою.

— Скло увійшло перпендикулярно руці, сковзнуло по кістці та зрізало м'які тканини, — хірург Юрій Шакалов показує фото на екрані мобільного телефону. Він оперував Андрія 4,5 год. — Ми зшили судини і нерви, вже зняли шви, укоротили гіпс. Думаю, в Андрія відновляться всі функції руки.

— Я руку поки не відчуваю, бо нерви ще не проросли, — Андрій Фідій ворушить пальцями загіпсованої правиці.

Андрій живе з матір'ю, дядьком і бабусею у квартирі. 29 квітня виправ свій одяг та вивішував його на балконі. Похитнувся на стільчику й упав на скло.

— Я тоді чергувала в лікарні, — згадує мати Наталія Фідій, 34 роки. Працює медсестрою. — Брата і мами теж не було. Андрюша у мене дуже самостійний. Буває по півдня удома сам. Пилососить, стірає. Хоча я його не прошу. Коли він удома сам, я йому дзвоню, нагадую, щоб він пив воду. Він має щогодини пити лікувальну воду, бо колись перехворів. А це дзвоню — не бере. Набрала сусідку по тамбуру, а вона на городі. Перелякалася, побігла додому.

Наталія прикриває обличчя руками та замовкає, коли згадує. Сина вона знайшла у тамбурі. Він там пролежав близько години, втратив майже літр крові.

— Хрестик і його мотузочок були повністю у крові, — показує натільний хрестик сина.

Андрій 13 разів викликав "швидку", однак лікарі не хотіли виїжджати.

— На уроці "Основи здоров'я" вчили: якщо поранився — дзвони 103. Я і дзвонив, — розповідає. — Тільки кажу "алло" та починаю диктувати адресу, як кидають трубку. Передзвонюю — скидають. Розповісти не дали, не хотіли слухати. Потім сказали: "Зараз в міліцію повідомимо". Мамі не дзвонив, бо її номер довший. Я відкрив двері в тамбур і впав, бо закрутилася голова.

Працівники станції швидкої допомоги Горлівки прибули на місце за викликом Наталії.

— Я ні до кого претензій не маю, бо лікарі врятували мені дитину, — говорить. — Я чула, що диспетчер не приймала виклик Андрія, бо напередодні їй надзвонював якийсь хлопчик зі схожим голосом.

— Хтось дзвонив і говорив: "Мене пташка укусила за яйце", — перебиває син.

До дитини підходить завідувач відділення Олександр Борзих:

— Не смійте їхати додому на маршрутці. Якщо що, ми вам дамо гроші на таксі.

За 25 років у Донецькому інституті травматології пришили 400 повністю відокремлених кінцівок і понад тисячу — частково від'єднаних. Наталія Фідій не платила за лікування сина.

Обласні прокуратура й управління охорони здоров'я перевіряють деталі випадку. Міліціонери оштрафували Наталію Фідій на 54 грн. Мусить сплатити зі своїх заробітків — отримує 1680 грн зарплати та 340 грн соціальної допомоги на дитину.

— Навіть якщо б хлопчикові було 16 і він травмувався вдома, винна мама. Батьки без нагляду не мають права залишати неповнолітніх, — пояснює Алла Борових з горлівської міліції.

Зараз ви читаєте новину «Поранений першокласник 13 разів викликав "швидку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі