четвер, 16 липня 2020 07:56

Антон Желепа убив чотирьох людей краденим "Мерседесом"
3

Родина ­Цурканових позує на спільному фото. Були разом у машині, коли їх протаранив ­п’яний Антон ­Желепа на чужому авто. Вцілів лише 14-річний Свято­слав — крайній ­праворуч
Фото: zik.ua
Розтрощений ”Хюндай Туксон” стоїть на Столичному шосе неподалік Києва. В машині їхало подружжя з трьома дітьми. Їхнє авто протаранив ”Мерседес”. Чоловік із дружиною та їхні двоє молодших дітей — загинули
Антона Желепу з Києва арештували на два місяці без права на заставу. Свою провину в смертельній дорожньо-транспортній пригоді він визнає. Від адвоката відмовився

— Понівечені тіла дітей лежали на траві, на дорозі валялися рештки машини вперемішку з іграшками, — киянка Наталія Нестеренко згадує 12 липня. Стала свідком аварії на Столичному шосе.

У "Хюндай Туксоні" із столиці їхала родина киян Цур­канових. За кермом сидів чоловік, поруч — дружина. Ззаду — троє дітей: 14-річний і 10-річний сини та донька, 4 роки. Назустріч їм вилетів чорний джип "Мерседес". Чоловік, дружина, донька і молодший син загинули. Старшого рятують лікарі столичного Охматдиту. За кермом "Мерседеса" був 39-річний Антон Желепа.

— "Мерседес" їхав з боку села Козин, — розповідає Анастасія Костюченко зі столичної поліції. — Спочатку вдарив попутну машину. Після чого виїхав на зустрічку і врізався в "Хюндай".

"Хюндай" розлетівся на уламки. "Мерседеса" відкинуло на паркан. У крові Желепи виявили 1,37 проміле алкоголю, що перевищує допустиму норму у сім разів. Чекають аналізу крові на вміст наркотиків.

— Водитель "Мерседеса" не держался на ногах, не мог сфокусировать взгляд. Если б не полицейские, его разорвали бы на месте, — каже 36-річний Антон Бровко, свідок аварії.

Родичі загиблих не хочуть говорити про трагедію. Заборонили лікарям розповідати про стан уцілілого хлопчика.

Антон Желепа родом із міста Фокіно Брянської області Росії. Має українське громадянство. З дружиною і трьома доньками-школярками живуть у Києві.

З 2007-го Антона постійно притягували до адміністративної та кримінальної відповідальності. Востаннє — за домашнє насильство, бо побив дружину і доньку. Позаторік судили за хуліганство, покалічив знайомого. 2010 року судили за аварію, внаслідок якої загинула жінка. 13 років тому йому дали чотири роки із відстрочкою за напад на поліцейського, сім разів притягували до адміністративної відповідальності за керування машиною в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

— Любить випити, покурити траву. Не раз сидів на лавці біля будинку в неадекваті. Ми обходили його, бо дуже дурний, — розповідає ­сусід 56-річний Анатолій, прізвища просить не вказувати. — Постійної роботи не мав, різноробом наймався. Власної машини не було.

Позашляховик "Мерседес" належить 49-річній Ользі Нікітіній. Антон украв його незадовго до аварії, коли прийшов до Нікітіних в заміський будинок найматися на роботу.

— Я поставил машину во дворе, ключи повесил в барбекю, — розповідає Олександр Нікітін, чоловік власниці "Мерседеса". — Зайшов до сусіда. Коли повернувся, машини не було.

14 липня Шевченківський райсуд столиці арештував Желепу без права на заставу. Він визнає провину, від адвоката відмовився.

— А что тут защищать, я виноват. Накануне трагедии курил траву. Утром перед аварией выпил 200 грамм водки. Как за рулем оказался и куда ехал — не помню. Очнулся уже, когда ударил первую машину. А потом сразу второй удар, — говорить у суді. — Це справді друга моя смертельна аварія. Але першого разу я був тверезий.

Йому загрожує до 10 років в'язниці.

Кермування авто у стані сп'яніння варто записати у Кримінальний кодекс як окремий вид злочину. Бо зараз це просто обтяжуюча обставина, каже адвокат Сергій Старенький, 46 років.

— Потрібно додати до статті 286-ї про порушення правил дорожнього руху четвертий пункт про керування напідпитку, що призвело до тяжких наслідків. І призначити покарання — до 15 років в'язниці, — говорить Старенький. — Варто жорсткіше карати тих, кого вже притягували до відповідальності за порушення правил. Приміром, примусово прослухати 50 годин лекцій, пройти додаткові курси та співбесіди із психологом за власні кошти. Тільки тоді повертати права.

8-річного Юрія Чорного скалічив п'яний водій

У Тернополі рятують 8-річного Юрія Чорного із села Прошова. Увечері 8 липня його збив "Фольксваґеном" 38-річний Володимир Суховер із сусіднього села Смолянка. За кермо сів п'яний, експертиза показала 3,17 проміле алкоголю. Після аварії намагався втекти.

— Я саме говорила з сусідом, Юрко тримав у руках велосипед. Встигла побачити, як на нього летить машина. Крикнула, аби стрибав у рів, але не встиг, — розповідає 14-річна Христина, сестра Юрія.

Суховера арештували з правом вийти під заставу в 168 тис. грн. Йому загрожує до восьми років в'язниці.

— Їхав із товаришем. Був настільки п'яний, що 2 години не міг ні говорити, ні вийти з машини, — каже Володимир Гарасимів із Тернопільського відділення поліції.

Юрій — наймолодший із шістьох дітей Наталії Чорної. Виховує їх сама. Хлопець перебуває в реанімації дитячої обласної лікарні. У нього тріщина черепа, потрощений таз, кінцівки, відбиті внутрішні органи.

Зараз ви читаєте новину «Антон Желепа убив чотирьох людей краденим "Мерседесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі