понеділок, 18 березня 2019 07:41

Жовті черешні Дачниця найкращі для консервації

Автор: WWW.KOROLEVA-SADA.RU
  Ягоди черешні ­Дачниця розміром із невелику сливу. Тому їх легко збирати
Ягоди черешні ­Дачниця розміром із невелику сливу. Тому їх легко збирати

— Черешні — вигідні дерева. Плодові бруньки пізно виходять зі спокою, тому урожай стабільніший, ніж в абрикос та персиків. Квітки черешні краще захищені від весняних заморозків, ніж вишневі, — розповідає Оксана Мамчур, 57 років, із села Полиці Володимирецького району Рівненської області. — Черешня плодоносить понад двадцять років. Перші плоди дає за чотири роки після посадки.

Ягоди дозрівають у середині червня, зірвані не псуються до тижня.

— Жовту черешню Дачниця посадила для консервації. Не блякне, не тріскає шкірка. Ягоди нагадують сливу. Легко збирати. Припортитися може хіба, як літо заливне.

Їздила по саджанець в район. На місцевому базарі про Дачницю ніхто не чув. Посадила біля хати разом з іншими черешнями.

— Українці розділяють окремо вишні та черешні. В Європі ці культури називають кисла і солодка вишня. Останні два роки модно вирощувати гібрид черешні з вишнею — дюк. Ягоди виходять наливні та солодкі. Розмір запозичили від черешні, а зимостійкість — у вишні. Вирощую сорти дюка — Чудо і Тургенівська. Гілки мають товстіші, ніж у звичайної вишні. Нагадують черешневі.

Ягоди дюка темно-червоні, вагою до 9 г. Дозрівають у середині червня. Сорт Мелітопольська Великоплідна дозріває у липні. Має великі, солодкі, м'ясисті плоди. Темно-вишневі, майже чорні. Важать до 10–12 г. Тиждень тримаються на дереві.

— Хороші сорти — Тютчевка, Іпуть та Радиця. Дають ягоди вагою більш як 5 грамів. Стійкі до грибкових захворювань і низьких температур. Для регулярного плодоношення висаджують по кілька штук для перехресного запилення.

Черешням підходить глиняста земля. Важкий ґрунт можна розпушити, всипавши в ямку піску, а кислий розвести вапном. Викопує яму глибиною 40 і шириною 80 см. На дно вкидає 10 кг перегною, 50 г сірчанокислого калію, 100 г суперфосфату. Азотних добрив не вносить, щоб не попекти коріння. Цією сумішшю заповнює яму на третину, так щоб у центрі був горбок. Присипає землею і ставить саджанець.

— Черешня одразу приживеться, коли її обрізати на третину. Інакше витягатиме поживні речовини з кори, послаблюючи саджанець.

Зараз ви читаєте новину «Жовті черешні Дачниця найкращі для консервації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі