понеділок, 24 вересня 2018 00:45

Золотиста смородина виростає вищою за чорну

Автор: www.megaogorod.com
  Золотиста смородина починає плодоносити на другий рік після посадки. Із кожним наступним роком урожайність збільшується
Золотиста смородина починає плодоносити на другий рік після посадки. Із кожним наступним роком урожайність збільшується

— Золотиста смородина має дуже гарний вигляд під час цвітіння. Кущ вкривається яскраво-жовтим цвітом. А ще смак у плодів без кислинки та специфічного смородинового запаху, — розповідає садівник з Білої Церкви Київської області Юрій Крайнов, 46 років.

Рослина невибаглива, легко переносить сухі піщані ділянки. Добре росте на слабокислих і нейтральних ґрунтах.

— Цю смородину висаджую восени. До морозів устигає вкорінитися й навесні кущ іде в ріст. Зробити це треба до середини жовтня. Якщо пізніше, коріння не приживеться й вимерзне.

Викопує ями 50х50 см на відстані не менш як 1 м одна від одної. Землю перемішує з від­ром перегною, 100 г попелу й 50 г сульфату калію. На дно кладе дві жмені дрібного щебеню. Яму наполовину засипає землею. Ставить саджанець. Закопує, струшуючи кущ. Так не буде пустот. Поливає й мульчує торфом або тирсою.

— Золотиста смородина виростає вищою за чорну, тому без обрізування не обійтися. Я формую крону у вигляді маленького дерева на 70-сантимет­ровому штамбі. Так плоди добре освітлюються, провітрюються й дозрівають. Для цього час від часу вирізую бокові гілки. Залишаю тільки одну, доки не сформується стовбур. Пагони щороку вкорочую. На кущі залишаю різновікові гілки, але не старші 7 років. Толку від них немає, тільки загущення.

На відміну від чорної смородини, золотиста цвіте пізніше. Десь наприкінці травня — на початку червня. Починає плодоносити на другий рік після посадки. Із кожним наступним роком урожайність збільшується. Ягоди дозрівають у серпні.

— Вирощую сорти Шафак, Ляйсан, Венера й Кишмишна. На ділянці має бути не менш як два сорти, щоб вони один одного запилювали.

Восени смородину підживлює. У 30 л води всипає по 6 ч. л. суперфосфату і сульфату калію. Цим розчином поливає. Потім підсипає 2–3 ст. л. попелу під кожен кущ. Азотні добрива не додає. Від них починають рости молоді пагони, внаслідок чого рослина може вимерзнути.

Зараз ви читаєте новину «Золотиста смородина виростає вищою за чорну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі