вівторок, 01 листопада 2016 00:20

Восени дерева тричі обприскують купоросом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.dim-sad-gorod.com
  Попелиці, метелики та молі відкладають яйця на гілках дерев. Щоб по­збутися їх, пошкоджені пагони зрізають
Попелиці, метелики та молі відкладають яйця на гілках дерев. Щоб по­збутися їх, пошкоджені пагони зрізають

— Щоб сад зміг пережити холоди, плодові дерева треба рясно полити, побілити, обприскати та захистити від шкідників, — говорить Наталія РИГУН, 71 рік, із Києва. Має садок із 20 дерев у селі Хотянівка Вишгородського району на Київщині.

Оглядає уважно гілки і кору дерев.

— Там можна побачити яйця сливової та яблуневої плодожерки, вогнівки, пильщиків, павутинного кліща. Вони ховаються в тріщинах кори, в її зморшках. Кліщі — в розвилці гілок, близько бруньок. Попелиці, метелики зимових п'ядунів і молей відкладають яйця на гілках дерев. Щоб позбутися їх, зрізаю пошкоджені пагони. Очищаю стовбур від старої кори. Вирізаю прикореневі відростки. Від хвороб обприскую сад фунгіцидами: колоїдною сіркою, поліхою, хорусом, хлорокисом міді.

Білить дерева, щоб захистити від зимових сонячних опіків.

— Молоді деревця можна побілити цілком. Зараз продають готові сухі або рідкі суміші на клейовій основі. Я готую вапняну бовтанку. На 10 літрів води беру 2—3 кілограми вапна, 300 грамів мідного купоросу і кілограм глини. Побілка також відлякує зайців.

Від грибкових хвороб та шкідників обприскує дерево розчином купоросу.

— Восени роблю це тричі. Перший раз — мідним купоросом. 100 грамів його розводжу у відрі гарячої води. Наплічним обприскувачем обробляю дерево з усіх боків.Через кілька тижнів прискаю залізним купоросом, беру 100 грамів на літр води. Третій раз готую розчин сечовини. Її треба 500‑700 грамів на 10 літрів води.

Під кожне дерево виливає п'ять відер води, бо пересохлий ґрунт промерзає до коренів. Мульчує землю торфом, компостом, перегноєм або піском, змішаним із тирсою.

— Спочатку ґрунт у пристовбурових колах потрібно розпушити приблизно на 5 сантиметрів. Потім на нього викласти шар мульчі товщиною 10‑20 сантиметрів. ­Зробити це треба до настання стійких холодів. Не раджу брати для мульчування опале листя — може мати збудників хвороб. До того ж миші-полівки бігають узимку під ним і обгризають кору.

Для захисту від гризунів обв'язує стовбури плодових дерев гілками ялівцю хвоєю вниз або використовує пластикові сітки з дрібними вічками.

Зараз ви читаєте новину «Восени дерева тричі обприскують купоросом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі