пʼятниця, 10 червня 2011 05:30

Висапані бур'яни затримують вологу на городі

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Мар’яна Цвіркун поливає грядки на своєму городі біля будинку у Вінниці. Користується шлангом з насадкою для розсіювання води. У засушливий період поливає зранку й увечері
Мар’яна Цвіркун поливає грядки на своєму городі біля будинку у Вінниці. Користується шлангом з насадкою для розсіювання води. У засушливий період поливає зранку й увечері

— Коли така суша, то без поливу весь урожай згорить, — говорить киянка 57-річна Валентина Щука.

Вона обробляє 30 соток городу, що із хатою успадкувала на Київщині.

— Ґрунт дуже швидко сохне, бо не має запасу вологи. Раніше  більше дощів ішло. Тепер уcе виживає тільки на поливі. Якщо не давати води, то клубніка засохне на корінь. Не тільки не дасть плодів, яким треба десь сік брати, а ще й на наступний рік не зійде.

Валентина Олександрівна пояснює, що в городі рослини не варто поливати зверху "дощиком". Вода залишиться лише під поверхнею, швидко випарується.

— Краще лити раз у три дні, але багато. Треба, щоб земля напиталася хоч на 25 сантиметрів. Тоді повільніше висихатиме, а волога підходитиме знизу. Щоб не утворювалася кірка із глибокими тріщинами, на другий день политу землю треба засапати. Інакше повітря глибоко зайде і висушить корені.

Частота поливу залежить від типу ґрунту. Найшвидше пересихають піщані. Їх найбільше на Поліссі. Повільніше — чорнозем із глиною, суглинок. Такий переважає у центральних областях. Будь-яку землю поливають у кілька прийомів. Так вона розм'якає, вбирає вологу глибоко.

— Якщо в рослини сильно розвинута коренева система, то вона витягує воду з нижніх шарів ґрунту. Таке коріння у помідорів, картоплі, кропу. Навіть якщо земля зверху суха, поливати треба не частіше, як раз на тиждень. Інакше кинеться фітофтора. В огірків теж велике коріння, але рослина виробляє багато соків. Тому поливаю через день. Так само і полуницю — має мале коріння під верхом. Найбільше боїться засухи і спеки. Але якщо ґрунт чвакає від вологи, плоди будуть водянистими і кислими.

Поливати рослини краще на корінь так, щоб не замочити листя. Інакше розвиватимуться грибкові хвороби. Якщо бризкати на листя в сонячну погоду, краплі переломлюватимуть світло, як лінзи. Рослина попечеться. Сильний напір води збиває із квітів пилок.

— Найкраще поливати удосвіта. За ніч земля охолола, набралася роси із повітря. Вбирає воду, як губка. Добре починати полив пізно ввечері. Але це краще робити нагрітою за день водою. Якщо вода з колодязя чи свердловини, коріння у гарячій землі захолоне. Через різкий перепад температури рослини хворіють.

Щоб утримати вологу, з городу не забирають висапані бур'яни. Також залишають рости мокрець, якщо він не шкодить рослинам. Бур'ян добре тримає вологу поміж помідорів та перцю.

Зараз ви читаєте новину «Висапані бур'яни затримують вологу на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі