Із жовтня починають підготовку до зими. Закінчують саджати плодові дерева й кущі. Перекопують пристовбурні круги і смуги, а також міжряддя малини. Цю роботу не можна залишати на весну, бо тоді перекопування зменшує ріст і призводить до різкого скорочення урожаю.
Мульчують ґрунт під деревами, обв'язують стовбури від гризунів. Для цього використовують агроволокно. Білять дерева, щоб знищити хвороби та шкідників. До звичайного вапна додають мідний купорос і глину. У 10 л води додають 2–3 кг вапна, 300 г мідного купоросу і 1 кг глини. Роблять санітарну обрізку дерев, видаляють засохлі, уражені хворобами та поламані гілки.
У жовтні нарізують живці плодових і декоративних кущів. Їх потрібно висадити в контейнери й накрити прозорим ковпаком — пляшкою чи банкою. Поставити на сонячне підвіконня. Варто пригнути та прикріпити до землі гілки жимолості, бруслини, лаванди, барбарису і присипати ґрунтом. Коріння цих рослин добре розвивається в холодній землі.
Вносять органічні добрива, перегній і компост у ґрунт. Перед настанням стійких заморозків висівають під зиму петрушку, кріп, моркву, щавель, салат, шпинат. Цибулю висаджують у середині жовтня. Наприкінці місяця — часник. Якщо запізнитися з термінами посадки, зубці потраплять у холодний ґрунт, піднімуться на поверхню і вимерзнуть. А рослини, які залишаться, будуть менш продуктивні. Варто саджати за 30–40 днів до настання стійкого похолодання. Часник найкраще росте на піщаних або супіщаних ґрунтах.
На початку жовтня висаджують гіацинти й тюльпани. Можна посіяти морозостійкі квіти: запашний горошок, маки, волошки, календули. Викопують і просушують бульби жоржин. Укривають декоративні кущі й мульчують клумби та квітники.
Коментарі