четвер, 18 травня 2006 18:01

У теплиці щороку треба повністю змінювати ґрунт

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  На ірпінському базарі за помідорами з теплиці Марини Гапоненко займають чергу з сьомої ранку
На ірпінському базарі за помідорами з теплиці Марини Гапоненко займають чергу з сьомої ранку

Марина Гапоненко, 34 роки, з Ірпеня, що на Київщині, разом із чоловіком Володимиром вирощує помідори, огірки, перець, баклажани та цибулю. Цим ремеслом займалися її дід і батько. До Гапоненків за помідорами приїздять з усієї області.

Струнка, весела й трохи сором"язлива пані Марина зранку на Ірпінському базарі. За її помідорами величезна черга. Деякі покупці прийшли сюди о сьомій, щоб встигнути купити саме у неї. Марина з купою ящиків (50–60 кг помідорів, 30 кг огірків, 10 кг баклажанів та трохи солодкого перцю) приїздить о пів на десяту. А вже за годину на її прилавку залишається тільки зелена цибуля.

— Хоча помідори та огірки тут трохи дорожчі, але смак у них зовсім інший. Постійно купую тільки у Марини. Інші їсти не можу, бо там, здається, одні хімікати, — каже жителька Ірпеня Галина Фурик, 59 років.

Городництвом Гапоненки займаються професійно. Відвідують виставки та конференції в Україні й за кордоном. Були у Німеччині, Польщі, Ізраїлі. Цікавляться новими способами вирощування, експериментують з сортами. Пані Марина їздила до Голландії та Греції на навчання.

— Вирощуємо виключно на торфокрошці, — каже Марина Володимирівна, — додаємо  компост та деревну стружку. На такій землі помідор отримує все, що йому треба.

У теплиці Гапоненки садять тільки індетермінантні сорти. Це помідори, які не припиняють рости, весь час цвітуть і зав"язуються. Їх вирощують тільки у закритому ґрунті. Кущі виростають до 1,8 м, а плоди — у вигляді "сливок". Такі рослини дають набагато більший врожай і краще опираються хворобам. Низенькі (детермінантні) помідори у парнику вирощувати невигідно.

Свіжі овочі родина продає майже цілий рік — 7–8 місяців. Марина вважає, що головне у великому врожаї — насіння. На ньому економити не можна. Родина іноді купує одне зернятко по три гривні. Та найбільше в їхній теплиці кущів "Волового серця", "Раїси" та "Камерону". Крім традиційних сортів, вирощують декоративний "Чері" — помідори розміром із велику редиску. Плоди на тоненьких гілках-"ліанах" дозрівають більше двохсот днів. Коштують 25–30 грн/кг.

Головне — не листочки, а розвинені корінці

— На квадратний метр садіть не більше двох-трьох рослин, щоб вони не затіняли одна одну. Взимку ми обов"язково підвішуємо лампи, — розповідає господиня.

У своїй теплиці (650 кв. м) Гапоненки ставлять вулики. Тому проблем із гарною зав"яззю ніколи не мають. Коли помідори почали в"язатися, радить формувати грона. Не жалкуючи, треба відрізати зав"язь на нижніх гілочках. На першій можна залишити 2–3, на другій — 4–5, а на третій — до 7 плодів.

Із хворобами томатів пані Марина справ майже не має. Каже, що проблеми починаються, коли у людей на городі виростає картопля, і хвороби "перелітають" до неї в теплицю.

— У листопаді ми вичищаємо і замінюємо весь ґрунт. Теплицю виморожуємо і протираємо всі труби дезінфекційним засобом "Сан-ефект". Але краще за все щороку змінювати плівку, — впевнена городниця.

А Олександр Рубан, 25 років, із Білої Церкви Київської області найважливішим у вирощуванні помідорів вважає добру розсаду. Він закінчив Білоцерківський аграрний інститут і вже шість років експериментує з томатами на своїй грядці. Вирощує їх у відкритому ґрунті.

— Якщо розсаду вирощуєте не самі, то не поспішайте на базарі купувати першу-ліпшу. Найкраще брати в окремих касетах чи стаканчиках, — радить він. — Не женіться й за занадто дебелою та зеленою. Бо головне — не листочки, а розвинена коренева система. Рослинки з маленьким корінцем довго приживаються і часто засихають.

Якщо розсада переросла, її треба висадити похило і присипати вологою землею, щоб  утворилися додаткові корінці. У посадкову яму варто покласти жменю добре перепрілого гною або перегною.

На думку Олександра, люди даремно ігнорують мульчування помідорів. Якщо  обкладати корені соломою, перегноєм та сухим листям, у ґрунті зберігатиметься волога і менше проростатиме бур"ян.

— Коли помідори цвітуть, я обприскую їх розчином борної кислоти (1 чайна ложка на 10 літрів води). Вона збільшить кількість зав"язі, — каже агроном-дослідник.

Із фітофторозом Олександр бореться засобами "Такту", "Акробат МЦ", "Танос". А від колорадського жука застосовує "Актару" та "Конфідор максі". Якщо ж землі не вистачає калію і помідор зеленіє біля плодоніжки, підживлює калійними добривами. Деякі сорти мають зелену пляму від природи (генетично). Вивести її неможливо навіть за допомогою добрив.

Книжка про томати

У кінці травня з"явиться перше українське кольорове видання про помідори — "Атлас. Томати". У книзі представлено 200 схем і знімків щодо технологій вирощування овочу. В атласі близько тисячі фотографій різних сортів томатів, а також розділи про історію, селекцію, насінництво, хвороби, шкідників, технології вирощування помідорів. Видання можна замовити за тел.: (044) 517 19 17, 451 71 42.

Зараз ви читаєте новину «У теплиці щороку треба повністю змінювати ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі