На початку грудня заготовляють живці для щеплення. До весни вони встигнуть загартуватися і визріти. Завдовжки мають бути 20–30 см і завтовшки з олівець. Зберігають їх у погребі, присипавши нижню частину річковим піском.
Садові дерева варто обв'язати хвойними гілками, мішечками з нафталіном або духмяним милом. Цей запах відлякує зайців.
У першій декаді грудня утепліть пристовбурні частини дерев торфом, перегноєм, тирсою, шаром ґрунту, першим снігом. Коли температура повітря знизиться до мінус 20°С, слід обмотати агроволокном теплолюбні дерева — абрикоси, персики, інжир.
Теплиці готують до наступного сезону. Аби шкідники загинули, ґрунт поливають гноївкою і залишають для промерзання. Якщо плануєте вирощувати огірки, потрібно змішати однакову кількість дернової землі та перегною. На 10 кг такої суміші додають склянку попелу. Для помідорів — перегній і торф у пропорції 1 до 1 на відро суміші і 3 скл. попелу. Для зеленої цибулі, редиски і салату ґрунтосуміш готують з однієї частини деревної землі та двох перегною.
Гілки ялини обрізають у дні цвіту, вони даватимуть гарний аромат.
Коментарі