четвер, 21 червня 2007 17:47

У червні малину розмножують черешками

49-річний Павло Забишенко у Фастові біля Києва має чималу посадку малини. Розводить її 20 років. Вирощує більше тридцяти сортів. Ягоди збирає все літо до початку жовтня. Врожай здає до столичних ресторанів. Там найбільше цінують жовті ягоди.

— Зараз час розмножувати малину зеленими черешками, — розповідає садівник. — Для цього потрібні прикореневі ростки, які повиростали біля кожного куща. Їх на рівні ґрунту вирізаю. Годяться ті, що мають 3–4 листки. Вирізати краще у похмуру погоду, бо підпечені на сонці пагінці можуть і не ожити.

Ростки чоловік розрізає на черешки довжиною 5–7 см. Зв"язує у пучки по 20 штук. На добу ставить однією стороною у розчин регулятору росту. Такі продаються у всіх садівничих магазинах. Якщо під рукою немає препарату, можна використати воду. Але так рослині важче рости.

— Висаджую на невелику грядку, де замість землі — суміш торфу та піску. Натикую їх близенько, десь через п"ять сантиметрів. Накриваю палички плівкою. За два тижні черешки пускають коріння, а ще за два тижні починають рости, — веде далі Забишенко.

Через місяць посадку поливає рідше та частіше відкриває плівку. Коли рослини звикнуть до свіжого повітря, разом із частиною землі пересаджує їх на грядку. Зранку та ввечері добре поливає.

— До початку осені матиму гарні саджанці. Зазвичай приживаються 80 кущів зі 100 ростків. На базарі у Фастові мене всі городники знають, — вихваляється чоловік.

Зараз ви читаєте новину «У червні малину розмножують черешками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі