— Восени бадилля з городу можна використати для підживлення ділянки. Для цього роблю теплі грядки. Придумав їх Володимир Розум, а мене навчила сусідка. Раніше земля була, як порох, а зараз жирна стала. Що не посади, то родить, — розповідає Інна Сахно, 60 років, із села Адамів Полонського району Хмельницької області.
При закладанні теплих грядок город ділять на органічну, кормову й газонну зони. Перша завширшки 60 см, інші дві — 30 см. Органічну восени закладають зеленими відходами. Газонну залишають для проходу. А кормову навесні засівають городиною.
— Три роки вже не палю картоплиння. Його складаю зі стеблами соняшника та кукурудзи в рівчаки між грядками. Там перегнивають і підживлюють город. Тому обходжуся без хімії. Плоди добре наливаються. Виростають більші, ніж на звичайних грядках. Їх не треба сапати, підгортати чи поливати.
Для органічної зони викопує рівчак. Землю викладає ліворуч і праворуч завширшки 30 см. Так формує кормові грядки, на цих горбах сіятиме овочі. У рівчак кладе гілля, стебла кукурудзи, картоплиння, гарбузиння і бур'ян. Накриває опалим листям, соломою, фруктами-падалицями. Поливає окропом або біопрепаратами. Бере розчин з ем-бокашами — біоорганізми, висушені на висівках. Розводить 100 г на 10 л води.
— Не можна пропустити жодного шару. Грубі гілки потрібні для повітрообміну. Тонкі стебла й інша органіка розкладаються на перегній. Важливо, щоб картоплиння було необроблене препаратами від колорадського жука. Вони вбивають мікроорганізми.
Після закладання кормові грядки обробляє плоскорізом, подібним до сапки. Органіка перегниває, виділяє тепло й живить корисними речовинами ґрунт. Земля від цього оновлюється і знезаражується. — Головне завдання розумних грядок — виростити не самі плоди. На перше місце ставлю збагачення городу корисними мікроорганізмами, черв'яками, комахами, — говорить Володимир Розум, 67 років, агроном із міста Теребовля Тернопільської області. — Такі грядки — це мінікомпостна яма, в якій гріються корінці овочів. І рослини не бояться різких перепадів температури.
Ця технологія підвищує врожайність на третину.
Коментарі