понеділок, 19 жовтня 2020 07:46

Теплі грядки оновлюють ґрунт

Автор: Катерина Романчук
 

— Восени бадилля з городу можна використати для підживлення ділянки. Для цього роблю теплі грядки. Придумав їх Володимир Розум, а мене навчила сусідка. Раніше земля була, як порох, а зараз жирна стала. Що не посади, то родить, — розповідає Інна Сахно, 60 років, із села Адамів Полонського району Хмельницької області.

При закладанні теплих грядок город ділять на органічну, кормову й газонну зони. Перша завширшки 60 см, інші дві — 30 см. Органічну восени закладають зеленими відходами. Газонну залишають для проходу. А кормову навесні засівають городиною.

— Три роки вже не палю картоплиння. Його складаю зі стеблами соняшника та кукурудзи в рівчаки між грядками. Там перегнивають і підживлюють город. Тому обходжуся без хімії. Плоди добре наливаються. Виростають більші, ніж на звичайних грядках. Їх не треба сапати, підгортати чи поливати.

Для органічної зони викопує рівчак. Землю викладає ліворуч і праворуч завширшки 30 см. Так формує кормові грядки, на цих горбах сіятиме овочі. У рівчак кладе гілля, стебла кукурудзи, картоплиння, гарбузиння і бур'ян. Накриває опалим листям, соломою, фруктами-падалицями. Поливає окропом або біопрепаратами. Бере розчин з ем-бокашами — біоорганізми, висушені на висівках. Розводить 100 г на 10 л води.

— Не можна пропустити жодного шару. Грубі гілки потрібні для повітрообміну. Тонкі стебла й інша органіка розкладаються на перегній. Важливо, щоб картоплиння було необроблене препаратами від колорадського жука. Вони вбивають мікроорганізми.

Після закладання кормові грядки обробляє плоскорізом, подібним до сапки. Органіка перегниває, виділяє тепло й живить корисними речовинами ґрунт. Земля від цього оновлюється і знезаражується. — Головне завдання розумних грядок — виростити не самі плоди. На перше місце ставлю збагачення городу корисними мікроорганізмами, черв'яками, комахами, — говорить Володимир Розум, 67 років, агроном із міста Теребовля Тернопільської області. — Такі грядки — це мінікомпостна яма, в якій гріються корінці овочів. І рослини не бояться різких перепадів температури.

Ця технологія підвищує врожайність на третину.

Зараз ви читаєте новину «Теплі грядки оновлюють ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі