пʼятниця, 29 квітня 2011 02:45

Свиням дають вітаміни двічі на день

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Ганна Копитко із села Сосонка, що під Вінницею двічі на день сипле кормову добавку ”Живина” у їжу поросятам
Ганна Копитко із села Сосонка, що під Вінницею двічі на день сипле кормову добавку ”Живина” у їжу поросятам

54-річна Ганна Копитко із села Сосонка, що під Вінницею  другий місяць відгодовує сімох поросят кормовими добавками. Замішувати їх в основний корм порадила племінниця Людмила.

— Син подарив їй порося, то воно в рості вже перегнало наших. Геть не ростуть. Я купила сухий корм "Живину" за 14 гривень. Два рази на день замішую його у кашу з тертими буряками та вареною барабольою. Доливаю трохи теплої води. Результату поки що мало, хіба свині спритніші стали, хвости закрутилися. І апетит нівроку — все з корита виїдають.

На кожне порося господиня розраховує 3 ст.  ложки кормової добавки. Добова норма залежить від ваги тварини. На кілограм — 1,5 г речовини.

— Свиням, як і людям, потрібні вітаміни. На одних буряках рости не будуть. Читала, що в тих добавках є кальцій, фосфор, мідь, цинк. Корові тоже їх даю. У пійло сиплю 100 грам на сутки. Слідувала рекомендаціям на упаковці. А телятам на день хвате 60 грам.

26-річний Андрій із райцентру Калинівка на Вінниччині вирощує свійську птицю. Кормові добавки дає курчатам, відколи ті вилупляться. Каже, аби птиця вижила, її треба добре просушити після виводу. Їжу не варто викладати на газету, як це роблять більшість селян. На ній курчатам слизько, і папір легко намокає, чого ті не люблять.

— У перші дві доби пою "Енробіофлоксом" кожного разу під час їжі. Добавка продається в ампулах, за кожну віддаю до 2 гривень. Одну розводжу в літрі води. Наступні три дні даю добавку двічі на добу. Потім роблю перерву на стільки ж днів. Рідина добре впливає на імунітет птиці. Нею часто напувають, щоб не було у курчат поносу. Для бройлерів є інший комбікорм.

Технологи радять не довіряти універсальним кормовим добавкам, які можна давати і курям, і гусям, і качкам.

— То просто пісок. Вони не можуть містити ті вітаміни, які потрібні саме цій живності. Краще переплатити, но купити кормові добавки чи комбікорм для кожного окремо, — говорить Андрій.

Зараз ви читаєте новину «Свиням дають вітаміни двічі на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі