четвер, 25 лютого 2021 05:05

Суперсолодку кукурудзу варять п'ять хвилин

Український селекціонер Михайло Нагорняк створив нові сорти кукурудзи — суперсолодкі. На відміну від кормової, містять понад 20% солоду. Їх вирощують не лише в Україні, а й за кордоном.

— У радянські часи солодкій кукурудзі не приділяли стільки уваги, — каже Михайло Нагорняк. — Селекційні станції працювали із солодкою кукурудзою першого типу, де вміст цукрів був у межах 5–7 відсотків. Делікатесна, Ароматна, Куликівська мали лише трішки більше солоду, ніж у кормовій кукурудзі — 2–3 відсотки. Після розпаду Союзу відкритість кордонів привела до появи голландських та американських суперсолодких сортів. Вміст цукрів у них становить 12–20 відсотків. Та імпортні — досить дорогі й про них знають лише фахівці-овочівники.

На створення власних суперсолодких сортів Михайла надихнув двоюрідний брат Олександр, який переїхав із Сибіру в Україну, бо обожнював варену кукурудзу.

— Поставив собі за мету змінити уявлення українців. Щоб ми не варили кормову кукурудзу по 2 години, а правильно смакували цей чудовий делікатес.

2016 року селекціонер створив українські суперсолодкі сорти Фіона, Джамала, Джульєтта, Дейнеріс, Роттердам, Білий кролик, НБМ. Вміст солоду в них сягав понад 22%. Вони доступніші від закордонних, призвичаєні до вітчизняного клімату й посухостійкі.

— Суперсолодкі сорти мають 22–25 відсотків цукрів, їх легко готувати. Не містять крохмалю, тому корисні для дітей і літніх людей. До речі, варити в окропі всього 5 хвилин. Також можна запікати на грилі, консервувати й заморожувати. Це прибутковий бізнес, оскільки влітку на молоді качани є стабільний попит. А якщо вони суперсолодкі, то оптовики будуть готові самі до вас їхати.

Обрати суперсолодкі сорти краще у виробника — компанії МНАГОР за телефоном 0 (67) 432 30 43.

Зараз ви читаєте новину «Суперсолодку кукурудзу варять п'ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі