60-річний кіровоградець Борис Масленко понад 40 років вирощує садові суниці. Люди часто називають їх полуницями або клубнікою.
Чоловік зацікавився ягодами, коли проходив практику у плодово-декоративному розсаднику. Згодом почав обмінюватися розсадою з колегами. Підбирав сорти, які добре ростуть у нашому кліматі.
На виставку "Зелений ярмарок", що проходила у столичному Палаці спорту, Масленко привіз суниці кількох сортів: ранню, середньоранню, пізню. І ту, що плодоносить аж до морозів. Пагінці замотані в целофанові пакетики по 10 шт. Один корінець коштує 5–11 грн.
Найчастіше покупці запитують суницю Королева Єлизавета ІІ, яка родить з липня до морозів. Її продають по 11 грн/шт. Популярні також сорти Брайтон, Триб"юн —по 6 грн. Вони теж плодоносять довго — з середини травня до перших заморозків.
— Висаджувати пагінці бажано вже зараз, — каже Борис Масленко. — Земля ще не втратила вологи після зими, тому рослини добре приймуться. Цю розсаду можна залишити в погребі, на балконі або на нижній полиці холодильника на п"ять–шість днів, якщо немає можливості висадити розсаду.
Перед висадкою суниці ставлять у воду на 1,5–2 год. Потім корінці підрізають на кілька сантиметрів, щоб вони розросталися вниз і в сторони, а не загиналися вгору.
Лунку викопують на штик лопати, як для картоплі. Між рядками має бути відстань 40 см, а між лунками в одному рядку — від 25. Ґрунт удобрюють перегноєм — 10-літрове відро на 5–6 лунок. В саму ямку кладуть ложку попелу і перемішують із землею.
— Після висадки розсаду потрібно полити, навіть якщо на дворі дощитиме, — зазначає чоловік. — На лунку десь літр-півтора води зі слабким розчином марганцю. Через три години землю бажано розрихлити і присипати перегноєм, щоб не взялася кіркою. Два тижні ґрунт часто поливають — щоб пагінці вкоренилися. У перші сім днів краще робити це щодня.
Коментарі