четвер, 20 березня 2008 18:29

Суниця Королева Єлизавета ІІ плодоносить до морозів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Борис Масленко з Кіровограда на столичну виставку ”Зелений ярмарок-2008” привіз розсаду садових суниць. Він вирощує ці ягоди понад 40 років
Борис Масленко з Кіровограда на столичну виставку ”Зелений ярмарок-2008” привіз розсаду садових суниць. Він вирощує ці ягоди понад 40 років

60-річний кіровоградець Борис Масленко понад 40 років вирощує садові суниці. Люди часто називають їх полуницями або клубнікою.

Чоловік зацікавився ягодами, коли проходив практику у плодово-декоративному розсаднику. Згодом почав обмінюватися розсадою з колегами. Підбирав сорти, які добре ростуть у нашому кліматі.

На виставку "Зелений ярмарок", що проходила у столичному Палаці спорту, Масленко привіз суниці кількох сортів: ранню, середньоранню, пізню. І ту, що плодоносить аж до морозів. Пагінці замотані в целофанові пакетики по 10 шт. Один корінець коштує 5–11 грн.

Найчастіше покупці запитують суницю Королева Єлизавета ІІ, яка родить з липня до морозів. Її продають по 11 грн/шт. Популярні також сорти Брайтон, Триб"юн —по 6 грн. Вони теж плодоносять довго — з середини травня до перших заморозків.

— Висаджувати пагінці бажано вже зараз, — каже Борис Масленко. — Земля ще не втратила вологи після зими, тому рослини добре приймуться. Цю розсаду можна залишити в погребі, на балконі або на нижній полиці холодильника на п"ять–шість днів, якщо немає можливості висадити розсаду.

Перед висадкою суниці ставлять у воду на 1,5–2 год. Потім корінці підрізають на кілька сантиметрів, щоб вони розросталися вниз і в сторони, а не загиналися вгору.

Лунку викопують на штик лопати, як для картоплі. Між рядками має бути відстань 40 см, а між лунками в одному рядку — від 25. Ґрунт удобрюють перегноєм — 10-літрове відро на 5–6 лунок. В саму ямку кладуть ложку попелу і перемішують із землею.

— Після висадки розсаду потрібно полити, навіть якщо на дворі дощитиме, — зазначає чоловік. — На лунку десь літр-півтора води зі слабким розчином марганцю. Через три години землю бажано розрихлити і присипати перегноєм, щоб не взялася кіркою. Два тижні ґрунт часто поливають — щоб пагінці вкоренилися. У перші сім днів краще робити це щодня.

Зараз ви читаєте новину «Суниця Королева Єлизавета ІІ плодоносить до морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі