пʼятниця, 18 березня 2011 01:00

Шкідники об'їдають бруньки і квіти

Автор: фото з сайта www.bid.ru
  Шкідників, що зимують, знищують за температури плюс п’ять і вище. Коли холодніше, хімічні засоби перестають діяти
Шкідників, що зимують, знищують за температури плюс п’ять і вище. Коли холодніше, хімічні засоби перестають діяти

До початку цвітіння дерева та фруктові кущі двічі обприскують від шкідників.

— Узимку під корою вижили багато довгоносиків, молі, шовкопрядів, кліщів, попелиць, — каже вінницький агроном 29-річний Сергій Герасимчук. Він досліджує кору із внутрішнього боку  на кількох фруктових деревах у своєму саду в селі Павлівка Іллінецького району. — Шкідники об'їдають бруньки і навіть квіти. Дерево втрачає багато молодого листя, обпадає зав'язь і урожай меншає. Плоди на ураженому дереві виростають маленькі. Якщо шкідник об'їсть усе листя, дерево не родитиме кілька наступних років.

Шкідники висмоктують із рослин сік. Через це всихають гілки, зменшується врожайність. Деякі види паразитів заражають дерево вірусами. Від цього плоди стають "побабченими".

Обприскування проти зимуючих шкідників починають у березні при температурі +5°С і вище. Коли холодніше, хімічні засоби втрачають ефективність.

— Має бути фаза спокою або сплячої бруньки. У цей час важливо знищити щитівок, кліщів, попелиць, листовійок та листоблішок. Треба встигнути до початку сокоруху. Найкраще використовувати інсектициди Актара, Олемікс 84, Аплауд, Мостіплан. Продаються засоби в агроветаптеці.

Вдруге дерева та кущі обприскують у період набрякання бруньок.

— На цьому етапі захищають рослини від яблуневого квіткоїда. Його ще називають жук-довгоносик. Він вигризає у бруньках глибокі ямки, що нагадують уколи. Квітка не цвіте, плід не зав'язується. З таких ранок виступають краплі соку. Шкоди завдають навіть личинки. Вони живляться тичинками і маточками, вигризають квітколоже, склеюють ізсередини пелюстки. Бутон не розпускається, буріє і засихає. Особливо небезпечний жук холодною весною, коли період бутонізації триває понад 20 діб. Довгоносик встигає відкласти багато яєць.

Від шкідника обприскують фосфорорганічними препаратами БІ-58, Данадим стабільний, Пірінекс або Моспілан. Вони добре поєднуються з іншими засобами. Але разом зі шкідниками, препарати знищують і корисних комах.

Обприскувати рослини слід у респіраторі, окулярах, гумових чоботах шапці й рукавицях. Під час роботи не можна пити, їсти, курити. Краще, коли безвітряна погода, аби препарат не розносився. Більшість шкідників зимує під корою, тому обприскувати слід вздовж стовбура. Невелике дерево можна обробити повністю, кущі — теж.

Зараз ви читаєте новину «Шкідники об'їдають бруньки і квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі