пʼятниця, 24 грудня 2010 06:30

Саджанці утепляють снігом

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Віктор Гоменюк із Вінниці нагортає купи снігу під ранніми деревами
Віктор Гоменюк із Вінниці нагортає купи снігу під ранніми деревами

Садівник 45-річний Віктор Гоменюк із Вінниці має 64 плодових дерева. Узимку під ранні молоді нагортає якнайбільше снігу. Так відтягує час їхнього цвітіння.

— За ранніми рослинами треба дивитися, як за дітьми. Абрикоси, персики, горіхи не витримують весняних приморозків. Їхній цвіт знищується, і ясно, що не вродять ягоди, — каже Віктор Гоменюк.

Чоловік лопатою підгортає до стовбура кучугуру снігу, аби рослини почали цвісти на два-три тижні пізніше. Робить це кілька разів на зиму. Перед цим ллє під кожне деревце відро води.

— Вимерзає, як правило, не стільки поверхнева частина, скільки коріння. Щоб цього не було, коли починаються перші заморозки, треба полити дерева великою кількістю води. Так коріння покривається льодом, і при великих морозах воно не вимерзне. Поливати дерева треба кілька разів на зиму.

У січні Гоменюк обрізає дерева. Каже, важливо не зачепити плодових гілок.

— Якщо від основної гілки росток відхилився вбік до 45 градусів, значить це ростова гілка. Якщо більше — плодова.

Радить садити дерева, які легко приживаються до наших кліматичних умов. Після збирання врожаю — не залишати на гілках гнилих плодів чи кісточок. Їх потрібно спалювати.

— Якщо викинути гниль просто біля дерева, то будуть розмножуватися різні шкідники. Потім вони поїдатимуть стовбур. Бачите, скільки виїли під корою, — показує внизу стовбур.

Зараз ви читаєте новину «Саджанці утепляють снігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі