Херсонка 47-річна Надія Герасименко три роки вирощує розмарин. Ділиться особливостями догляду.
— Люблю розмарин як спецію, — розповідає жінка. — Він робить м'ясні й рибні страви у рази смачнішими.
Вирощує декілька кущів. Перший виростила із гілочки, купленої у супермаркеті.
— Укоренила без усяких стимуляторів. Робила все в лютому. Попервах гілочка не росла, але й не в'яла. Весною погнала у ріст. У травні перенесла її у сад. Восени знову пересадила в горщик. Зимує на прохолодному світлому підвіконні.
Живець для укорінення бере висотою 10–15 см. Нижні листочки обриває. Лишає п'ять-шість штук на самій верхівці.
— Щоб напевно прийнявся, живець краще на добу помістити в Корневін або інший стимулятор росту коріння. Тоді встромити в добре зволожену суміш торфу із піском.
Компоненти для субстрату змішує в пропорції 1:1. Зволожує й стерилізує в мікрохвильовій печі сім хвилин.
— Треба дати суміші охолонути й засипаю її у пластиковий стакан. Живець занурюю на глибину 1–1,5 см. Ґрунт з обох боків добре обтискаю. Накриваю живець пластиковою пляшкою. Зверху в ній лишаю отвір.
Температура повітря там має бути 15–17 градусів тепла. Час від часу пляшку прибираю, щоб ґрунт не запрівав. Живець розмарину укорінюється за два-три тижні. Після цього пляшку забираю.
— Даю саджанцю ще пару тижнів на зміцнення. Тоді пересаджую в невисокий глиняний горщик діаметром 10–12 сантиметрів, на дно якого закладаю керамзит або перепрілу тирсу, — каже Герасименко. — Дренаж також знезаражую, ставлю у мікрохвильову піч і прогріваю на максимальній потужності до 10 хвилин.
Без дренажу розмарин довго не протримається: коріння почне гнити. Товщина шару має бути не менше 4–5 сантиметрів.
— Далі засипаю субстрат: змішую крупнозернистий пісок із перегноєм, дерновою й листяною землею.
Компоненти бере в пропорції 1:2:2:2.
— Розмарин дуже світлолюбний, тому тримаю його на південному підвіконні. Для повноцінного розвитку розмарину потрібно не менше шести-восьми годин сонячного світла. Нестачу можна компенсувати.
Розмарин поливають, коли земляний ком злегка підсохне.
— Щоби сформувати пишний кущик, верхівки розмарину общипую. Обрізку проводжу двічі на рік. Частину гілочок сушу на приправу.
Коментарі