четвер, 02 липня 2009 18:37

Полуниця достигає на соломі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ольга Коза з фірми ”Агро Фрутіка Бишків” продає полуницю на площі Ринок у центрі Львова. Ягоди вирощують у Жовківському районі на Львівщині. За день збирають понад 20 тонн
Ольга Коза з фірми ”Агро Фрутіка Бишків” продає полуницю на площі Ринок у центрі Львова. Ягоди вирощують у Жовківському районі на Львівщині. За день збирають понад 20 тонн

У центрі Львова на пл. Ринок продають полуницю фірми "Агро Фрутіка Бишків". Вирощують ягоди в Жовківському районі. За день збирають понад 20 т. Правлять по 5 грн за 250-грамовий пластиковий контейнер. Полуниця велика, суха. На міських ринках за ягоди беруть 12–13 грн/кг.

— Багато хто думає, що ми її перекуповуємо в поляків чи турків, — каже Анатолій Ключко, 61 рік, директор "Агро Фрутіка Бишків". — А ми самі її навчилися вирощувати. Нашу полуницю закуповують і Сімферополь, і Хмельницький.

Агрофірма вирощує п"ять сортів ягід американської, голландської та німецької селекції.

— Перші ягоди сорту Хоней цього року достигли в середині травня, — розповідає головний агроном Ірина Кобринець, 28 років. — Після неї доспіває Корона. Потім ідуть Полка і Зенга Зенгана. У останньої плоди ароматні та солодкі, добре зберігають форму при консервуванні. З пізніх сортів вирощуємо Симфонію. Ягоди Симфонії всі одна в одну, конусоподібні, дуже смачні.

Цього року вперше посадили десертний сорт Ельсанта. Плоди солодкі, мають гарну форму і запах, при перевезенні не пошкоджуються.

— Наша полуниця така гарна та чиста, бо після цвітіння, перед тим, як мають з"явитися ягоди, між рядками кладемо шар соломи, — додає агроном. — Полуниця зав"язується, лягає на солому і так достигає. Раніше після поливу краплі води відбивалися від землі й забруднювали ягоди, а на соломі вони залишаються чистенькими, не гниють і не псуються.

Урожай закладається не весною, а в серпні–вересні

Аби мати гарний урожай наступного року, через 10–14 днів після збирання останніх ягід полуницю скошують.

— Залишаємо стебло на 1–1,5 сантиметра над землею. Це корисно, бо протягом сезону на рослині можуть з"явитися захворювання, шкідники, ми їм не даємо розмножуватися. Ще рослина збирає сили для нового врожаю. Він насправді закладається не весною, а у серпні—вересні. Якщо рослина в цю пору має достатньо вологи, достатньо сили, то наступного року матимемо багато бруньок.

Протягом місяця полуниця виросте до такого розміру, якою була до скошування. Перед зимівлею її двічі прополюють.

— Ось і вся робота. Сорти у нас морозостійкі, головне, щоб був сніг. Якщо зима сніжна, то загрози вимерзання немає взагалі. Частину поля плануємо встелити агроволокном, тоді ягоди дозріватимуть швидше.

Зараз ви читаєте новину «Полуниця достигає на соломі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі