понеділок, 15 травня 2017 00:26

Після посадки в аґрусу обрізають пагони

— Аґрус люблю за те, що родить на одному місці більше десятиріччя. У мене в садку є кущі, які я ще школяркою садила. Їм понад 15 років, — каже 31-річна Устина Соснова з міста Козятин Вінницької області.

Кущі виростають висотою 0,5–1,5 м.

— Щоб саджанець швидше прижився на новому місці, замочую коріння на добу в гуматі натрію.

Для замочування 3 ст. л. гумату ­натрію заливає 5 л води. При посадці коріння в ямці добре розправляє. Засипає ґрунтом, ущільнює його долонею. Саджанець злегка струшує, щоб земля рівномірно заповнила всі порожнечі навколо коренів. Тоді поливає рослину. Потрібно приблизно 10 л води.

Ґрунт під кущем мульчує сухим торфом або перегноєм шаром 2–3 см. Так волога менше випаровується й не утворюється суха кірка.

Після посадки в саджанця обрізає ­пагони, залишаючи над поверхнею ґрунту п'ять–шість бруньок. Далі щороку весною кущ треба обрізати, щоб сформувалася правильна крона. На ньому має бути в середньому 20 гілок.

— Пагони старше шести–восьми років зрізую. З них толку все одно не буде. Ягоди не родять. Будуть тільки загущувати кущ.

Гілки в аґрусу тонкі, пригинаються до землі від ваги ягід, тому швидко вражаються хворобами та шкідниками. Щоб уникнути цього, ставить для куща підпорку. Забиває навколо нього кілки, які з'єднує поперечинами.

— Коріння в аґрусу активно росте ­навесні та на початку осені. Тоді й треба підживлювати рослину.

Робить це на початку травня й ­вересня. 1 кг пташиного посліду розводить у 50 л води. Додає 5 ст. л. нітрофоски, перемішує. Залишає настоюватися чотири–п'ять днів. Під кожен кущ аґрусу наливає по 20 л рідини.

— Щоб корисні речовини добре дійшли до коріння, наступного дня після внесення добрив землю зрихлюю сапкою.

Активне плодоношення аґрусу настає на третій–четвертий рік після посадки. Триває протягом 10–15 років.

Зараз ви читаєте новину «Після посадки в аґрусу обрізають пагони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі